29.08.2018: Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Καθιερώθηκε με το ψήφισμα 64/35 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2009 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου.
Δεδομένου ότι οι δοκιμές πυρηνικών όπλων άρχισαν στις 16 Ιουλίου 1945, έχουν γίνει περίπου 2.000. Από νωρίς, η κατοχή πυρηνικών όπλων θεωρήθηκε ως μέτρο επιστημονικής πολυπλοκότητας ή στρατιωτικής δύναμης, με λίγη προσοχή στις καταστροφικές συνέπειες των δοκιμών στην ανθρώπινη ζωή, πόσο μάλλον οι κίνδυνοι πυρηνικών πυρκαγιών από τις ατμοσφαιρικές δοκιμές. Η εκ των υστέρων και η ιστορία μας έχουν δείξει τις τρομακτικές και τραγικές επιπτώσεις των δοκιμών πυρηνικών όπλων, ειδικά όταν οι ελεγχόμενες συνθήκες πηγαίνουν στραβά και υπό το πρίσμα των πολύ ισχυρότερων και καταστροφικών πυρηνικών όπλων που υπάρχουν σήμερα.
Οι ανθρώπινες και περιβαλλοντικές τραγωδίες που είναι αποτέλεσμα πυρηνικών δοκιμών αποτελούν επιτακτικούς λόγους για την ανάγκη να τηρηθεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών - μια ημέρα κατά την οποία τα εκπαιδευτικά γεγονότα, οι δραστηριότητες και τα μηνύματα αποσκοπούν στην ανάκτηση της προσοχής του κόσμου και υπογραμμίζουν την ανάγκη ενοποιημένων προσπαθειών για την πρόληψη περαιτέρω δοκιμών πυρηνικών όπλων.
Το διεθνές μέσο για τον τερματισμό όλων των μορφών πυρηνικών δοκιμών είναι η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) του 1996, δυστυχώς, αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών (International Day Against Nuclear Tests) είναι μια ευκαιρία για τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών τους για τις «συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών και την ανάγκη κατάργησή τους, ως μέτρο επίτευξης του στόχου για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».
Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στο Καζακστάν και η 29η Αυγούστου επελέγη σε ανάμνηση του κλεισίματος του πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζαχστάν (29 Αυγούστου 1991), το οποίο χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση.

Ηρώ Μπρότση 
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές: www.un.org/en/events/againstnucleartestsday/, www.sansimera.gr/
Πηγή εικόνας: http://www.un.org/en/events/againstnucleartestsday/
Share on Google Plus

0 σχόλια: