Το μυστικό του Οδυσσέα της Λένας Τερκεσίδου στο statusvoice.gr

 Οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν το μυστικό του Οδυσσέα που κρύβεται στο όμορφο  νησί της Σύρου.Ενα βιβλιο με αγωνια,συγκίνηση και μυστηριο από την Λένα Τερκεσίδου και τις εκδόσεις Μίνωας!


 Πείτε  μας λίγα λόγια για το βιβλίο"το μυστικό του Οδυσσέα";

«Το μυστικό του Οδυσσέα» είναι ένα βιβλίο μυστηρίου όπου μια παρέα παιδιών, ο Οδυσσέας, η Φανή, η Δανάη και ο σκύλος τους, ο Τσίφτης μπλέκουν άθελά τους σε μια περιπέτεια που δεν τους αφήνει σε ησυχία αν δεν τη φέρουν σε πέρας.
Οι μικροί αναγνώστες μέσα από την πλοκή του βιβλίου θα περάσουν αξέχαστες στιγμές νιώθοντας ευχαρίστηση, ενθουσιασμό, αγωνία, συγκίνηση, ενώ παράλληλα θα έχουν διάθεση να ανακαλύψουν κι αυτοί το μυστικού που υπάρχει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

 Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να γνωρίσουν την ομορφιά της Σύρου. 

Η φυσιογνωμία του νησιού είναι διαφορετική από τα άλλα κυκλαδονήσια. Οι ομορφιές της φύσης είναι θαυμάσιες, η Ερμούπολη όμως, με τα παλιά αρχοντικά που άρχισαν να κτίζονται μετά το 1821 από μεγαλοαστικές οικογένειες και έχουν επιρροές από την Ιταλική Αναγέννηση, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Η Σύρος κατά διάρκεια  των δύο τελευταίων αιώνων είχε μια πρωτοφανή για την εποχή της πνευματική ανάπτυξη και είναι σημαντικό να μάθουν γι’ αυτό τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες.

Πώς γεννήθηκε το πρώτο σας βιβλίο.

Το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά γεννήθηκε όταν σπούδαζα Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και πήγα να κάνω πρακτική σε ένα δημόσιο νηπιαγωγείο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου εκεί, εντυπωσιάστηκα, όταν διαπίστωσα πως τα παιδιά έφερναν από το σπίτι φαγητό όπως: ξερές πίτσες που είχαν περισσέψει από την προηγούμενη μέρα στο σπίτι τους, μπισκότα, γαριδάκια, πατατάκια κ.τ.λ. Από τριάντα παιδιά μόνο ένα έφερνε σαλάτα. Τότε σκέφτηκα να γράψω ένα βιβλίο, που θα έχει σχέση με το επάγγελμά μου, (διαιτολόγος- διατροφολόγος) και τη σωστή διατροφή των παιδιών. Και έτσι γεννήθηκε ένα ήρωας, ο Σάκης Γαλατάκης και μια σειρά από βιβλία στα οποία  πρωταγωνιστούσε. Επίσης έγραψα και θεατρικό έργο για παιδιά με τον ίδιο ήρωα, «Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας», το οποίο ανέβηκε από το Θέατρο της Ημέρας και παίχτηκε επί  πέντε χρόνια.

Τι σας συγκινεί περισσότερο;
Μου αρέσει εξισου να γράφω βιβλία και θεατρικά έργα και να επικοινωνώ με τα παιδιά. Όταν κάνω διαδραστικές παρουσιάσεις των βιβλίων μου σε σχολεία, σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και αλλού σε όλη την Ελλάδα, αισθάνομαι συγκίνηση, ευχαρίστηση και αισιοδοξία. Το ίδιο και με τα θεατρικά έργα μου που παίζονται σε θέατρα και σε σχολεία.

Πιστεύετε ότι πρέπει να έρχεται το παιδί από νωρίς σε επαφή με το βιβλίο;

Νομίζω ότι είναι καλό να φέρνουμε το παιδί σε επαφή με το βιβλίο από πολύ μικρό. Από δύο ετών και μετά μπορούμε να το μυήσουμε στην αξία του βιβλίου.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο;

Το αγαπημένο μου βιβλίο ήταν: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

    
Ειστε διατροφολόγος, έχετε γραψει και βιβλία για τη διατροφή των παιδιών.Τα Ελληνόπουλα σημερα τρώνε σωστά;

Τα παιδιά μας σήμερα δεν τρώνε σωστά. Και αυτό βέβαια ξεκινάει από την οικογένεια και το σπίτι. Το περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι συνήθειες των γονιών και το παράδειγμά τους είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Εφ’ όσον οι γονείς προτιμούν τροφές που προσφέρουν περισσότερο λίπος απ’ ότι θρεπτικές ουσίες, και το παιδί θα προτιμήσει τις ίδιες τροφές. Αυτό όμως μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γίνει σταδιακά υπέρβαρο ακόμα και παχύσαρκο και να έχει προβλήματα στη σωματική και ψυχική του υγεία.

Οι μητέρες των παιδιών πρεπει να ενδιαφέρονται για τη διατροφή των παιδιών;

Η διατροφή των παιδιών είναι απαραίτητο να απασχολεί τις μητέρες .Τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής της κοινωνικής δομής και της εργασιακής απασχόλησης της μητέρας εκτός σπιτιού οι διατροφικές συνήθειες της ελληνικής οικογένειας δυστυχώς έχουν αλλάξει. Η μητέρα όμως έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, διότι από 3-6 ετών διαμορφώνεται η γεύση στο παιδί και οι διατροφικές του συνήθειες, οι οποίες θα το ακολουθούν για όλη του τη ζωή.


Ποια είναι η καθημερινότητά σας;

Η καθημερινότητά μου....το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι αποκλειστικά με τη συγγραφή βιβλίων και θεατρικών έργων. Έχουν εκδοθεί 28 βιβλία μου, εκ των οποίων 15 για παιδιά.
Συμμετέχω σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρακολουθώ πολλές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικά έργα.
Το καλοκαίρι προετοιμάζω το επόμενο βήμα που θα γίνει το χειμώνα και ανυπομονώ να έρθει η ώρα που θα πραγματοποιηθεί.



Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Share on Google Plus

0 σχόλια: