25.09.2018: παγκόσμια ημέρα φαρμακοποιού

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Η 25η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP).
Θέμα της φετινής ημέρας (2018): “Pharmacists are your medicines experts”, “Οι φαρμακοποιοί είναι οι ειδικοί στα φάρμακά σας».
Δίνουμε αξία και σημασία στο φαρμακοποιό μας και τον εμπιστευόμαστε για κάθε φαρμακευτικό μας πρόβλημα. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα και είναι πιο ενημερωμένος.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης τονίζει στο μήνυμά του: «H σημερινή μέρα μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο του Φαρμακοποιού για την κοινωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να δηλώσουμε την μεγάλη σημασία που έχει ο εμβολιασμός για τον πληθυσμό ιδιαίτερα στην χώρα μας. Ειδικά σήμερα με αφορμή και την έξαρση της ιλαράς, είναι σημαντική η πιστή τήρηση του Προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού και ιδιαίτερα η συνεργασία γονέων, παιδιάτρων και φαρμακοποιών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), στην Ευρώπη υπάρχουν 400.000 φαρμακοποιοί, ενώ 46.000.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία. Το 98% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το κοντινότερο φαρμακείο σε λιγότερο από 30 λεπτά.
Επιπλέον, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται για τη γρίπη στα φαρμακεία και σε 20 ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες μπορούν να δεχθούν την υποστήριξη για διακοπή του καπνίσματος στα φαρμακεία.
Επίσης, τα φαρμακεία, σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, μετέχουν στην εκστρατεία για την επιστροφή και καταστροφή ληγμένων φαρμάκων.
Πηγή εικόνας: fip.org/worldpharmacistsday
Πηγές: fip.org/worldpharmacistsday, ajp.com, pfs.gr, sansimera.gr

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Share on Google Plus

0 σχόλια: