"Δραπετευω μέσα από τα γραπτά μου "Μαρία Μητσιούλη.

Η Μαρία Μητσιούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Η σχέση της με τη γραφή ερωτική και συνάμα αναπόφευκτη, κατάλοιπο παππούδων Μικρασιατών, με τον καλλιτεχνικό οίστρο στο αίμα τους. Στα νιάτα της σκάρωνε ποιήματα και διηγήματα. Ακόμη το κάνει! Η «Σαϊμέ Σουλτάν… η Μάγισσα», από το βιβλίο «Οι Μάγισσες της Θεσσαλίας», των εκδόσεων iWrite, είναι το διήγημα που της χάρισε την πρωτιά σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό. Όπως επίσης και το «Σαλαάμ», το οποίο διακρίθηκε με έπαινο σε αντίστοιχο διαγωνισμό και βρίσκεται σε συλλεκτική έκδοση δεκατριών διηγημάτων των εκδόσεων Γράφημα.

Mία διάκριση ακόμα που της ανήκει είναι το 3ο Βραβείο για τη νουβέλα της με τίτλο «Η ωραία Ελένη», στον διαγωνισμό «Ασημένια Σελίδα ΙΙΙ – Νουβέλα», των εκδόσεων Μωραΐτης, μέσα από εξήντα (60) συμμετοχές.
Στο συρτάρι της κατοικοεδρεύουν ακόμη πολλές σκέψεις και λέξεις, αποτυπωμένες πάνω σε χαρτιά.

Στόχος της, τα ταξίδια του μυαλού μέσα από τις λέξεις. Υπηρέτρια κι εργάτρια της γραφής.

Αυτοπροσδιορίζεται ως ρεαλιστική παραμυθού.

Το «ΖΩΗ … η ζωή μου» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.


Ζωή …η ζωή μου»είναι ο τίτλος του βιβλίου σας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.Τι είναι τελικά η ζωή κυρία Μητσιουλη;
 Η ζωή είναι το μονόπρακτο του καθενός μας. Ο χρόνος είναι η σκηνή του θεάτρου κι εμείς οι πρωταγωνιστές του. Ο καθένας από εμάς ερμηνεύει τον δικό του ρόλο , επιλέγοντάς τον . Ενίοτε αυτός επηρεάζεται κι ανατρέπεται στην εξέλιξη της παράστασης , από διάφορα γεγονότα . Αλλά πάντα το τέλος αυτής , το καθορίζουμε εμείς με τις δικές μας επιλογές .
Ποιο είναι το ερέθισμα που γέννησε στο μυαλό  σας την υπόθεση του βιβλίου σας;
     Η ζωή από μόνη της . Η καθημερινότητά μας . Ο άνθρωπος που ζει δίπλα μας και βιώνει παρόμοιες ή τις ίδιες καταστάσεις . Η πλειονότητα όλων μας , καλείται κάποια στιγμή ν΄αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά . Είτε βιωματικά είτε ως απλοί θεατές ή αυτήκοοι μάρτυρες .
Είναι μια αληθινά δομημένη ιστορία.Εχετε αυτοβιογραφικά στοιχεία στο μυθιστόρημα ή αφορά εξ ολοκλήρου σε μυθοπλασία;
    Θαρρώ ότι ικανοποιούμαι τα μάλα , όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση . Πολλοί με ρωτάνε εάν είναι η ιστορία ενός δικού μου προσώπου ή και δική μου . Είναι μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα ! Δεν έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία . Όμως εμπεριέχει βιώματα συνανθρώπων μας  , τα οποία ισχύουν κι έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια. Κάποιοι καταφέρνουν να τ΄ αντιμετωπίσουν ενώ πάλι κάποιοι άλλοι , όχι .
Η ηρωίδα σας η Ζωή,ζει αγαπά, εμπιστεύεται, πληγώνεται.Ποσο μοιάζει με τη γυναίκα του σήμερα;
     Η Ζωή είναι γυναίκα του σήμερα ! Η εξέλιξη του κοινωνικού συνόλου - σε όποιο επίπεδο είναι αυτή ! - δεν έχει να κάνει με το συναισθηματικό κόσμο ή την οπτική μιας γυναίκας όπως η Ζωή . Η Ζωή ζει , αναπτύσσεται , κυκλοφορεί , δραστηριοποιείται , εξελίσσεται δίπλα μας .Γύρω μας . Αλλά παραμένει η Ζωή του βιβλίου μου . Η εικόνα της , είναι αυτή ενός άβουλου παθητικού πλάσματος , όπου στωικά δέχεται τη μοίρα της . Δεν είναι όμως έτσι . Η Ζωή συνειδητά εμμένει , σε μία σχέση που νοσεί . Όπως πολλά πράγματα νοσούν γύρω μας κι αρνούμαστε να αλλάξουμε κι απλώς τα ανεχόμαστε . Είναι επαναστάτρια κι ανεξάρτητο πνεύμα . Και το αποδεικνύει πανηγυρικά στο τέλος της ιστορίας της . Και  ειδικώς σε μια εποχή όπου ο κοινωνικός ρατσισμός έχει μια σημαντική θέση στην μικρή κλειστή επαρχιακή ζωή . Σημασία δεν έχει ο χρόνος , αλλά το αποτέλεσμα .
«Γεννοιο οιος εσσι μαθων»(μάθε και γίνε αυτό που είσαι) προστάζει ο Πίνδαρος.Η Ζωή έμαθε;
    Η Ζωή ήξερε ! Απλώς ωραιοποιούσε τις καταστάσεις , προβάλλοντας το εγωιστικό της ανάγκης της σε σχέση με τον Άρη κι όχι το λογικό της αξιοπρέπειας της υπόστασής της .Γι αυτό και γίνεται η αυτοκριτική της μέσα από τις γραμμές ενός ποιήματος που υπάρχει μέσα στο βιβλίο μου . Η Ζωή λοιπόν , ήξερε .Απλώς άργησε να το παραδεχτεί !
Στο μυθιστόρημα σας μιλάτε για την αγάπη σ όλες τις εκφάνσεις την ερωτική,την αδελφική,την φιλική.Τι ρόλο έχει τη δική σας ζωή η αγάπη;
   Τον σημαντικότερο ρόλο . Κατ΄ αρχάς η αγάπη μου για τη γραφή με οδήγησε στη δημιουργία αυτού του βιβλίου. Κι όχι μόνο ! Η αγάπη είναι ζωογόνος πηγή για εμένα κι απαραίτητη ενέργεια της ύπαρξής μου . Είναι κινητήριος δύναμη κι αναγκαία υπόθεση στο συναισθηματικό μου κομμάτι . Και την αποζητώ σε όλους τους τομείς και τις καταστάσεις της ζωής μου .
Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την καθημερινότητά σας;Ποια είναι η Μαρία Μητσιουλη;
   Δεν έχει κάποια σπουδαιότητα ή διαφορετικότητα η καθημερινότητά μου από αυτή όλων των γυναικών που ασχολούνται με τις υποχρεώσεις μιας ημέρας . Αυτό που ίσως θα διέφερε από την διπλανή  μου , είναι το γεγονός ότι αποζητώ την παραμικρή ευκαιρία για να κρατήσω στυλό και χαρτί στα χέρια μου . Είτε πρόκειται να γράψω τη λίστα με τα ψώνια μου , είτε να κάτσω ατέλειωτες ώρες ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου στο χαρτί . Διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου , από διαφημιστικά φυλλάδια , τύπο , μέχρι κόμικς . Λατρεύω να ταξιδεύω μέσα από την λογοτεχνία και λιγότερο με την ποίηση . Δραστηριοποιούμαι σε ό,τι έχει να κάνει με την επαφή συνανθρώπων και φίλων μου και σαφέστατα αποτραβιέμαι όταν επιδιώκω την μοναχικότητά μου .
Η ανάγκη σας για την συγγραφή υπήρχε πάντα ή εκδηλώθηκε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ποια ανάγκη σας ικανοποιεί;
    Εξ - Απ - Ανέκαθεν .. που λέω κι εγώ ! Θέλοντας να δώσω έτσι την μέγιστη έμφαση που μπορεί να δοθεί για να περιγράψω την ανάγκη μου και την αγάπη μου για την γραφή . Αυτό απαντώ στην ερώτησή σας . Παιδιόθεν λοιπόν , βίωνα τη λύτρωση και δραπέτευα μέσα από τα γραπτά μου . Ξεκινώντας από το σχολικό λεύκωμα , συνεχίζοντας στο εφηβικό ημερολόγιο και καταλήγοντας σε σκέψεις , ποιήματα , εξομολογήσεις  ή πονήματα σε μεγαλύτερες ηλικίες . Για εμένα είναι ανάγκη , ανάσα και ψυχοθεραπεία . Είναι επικοινωνία κι έκφραση . Είναι επιθυμία και ισορροπία . Είναι δημιουργία και ικανοποίηση . Είναι τρόπος ζωής !
Σε τι ποσοστό οι άνθρωποι με φοβίες και ανασφάλειες καταφέρνουν να αλλάξουν τη μοίρα τους;
    Αυτή είναι μια ερώτηση που θα απαντούσε εμπεριστατωμένα ένας ειδικός . Πάραυτα , η εμπειρία μου όμως και η ζωή δίπλα μου , δείχνουν ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων . Χωρίς βέβαια αυτό να είναι πανάκεια !
Η μοίρα ή οι επιλογές τους καθορίζουν τους ήρωες;
    Πιστεύω στη μοίρα . Πιστεύω στο Κισμέτ . Δεν θα μπορούσε βέβαια να ΄ταν αλλιώς , ούσα μεγαλωμένη από παππούδες Μικρασιάτες . Οι επιλογές μας όμως , είμαστε ξεκάθαρα εμείς !

Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασιου
Share on Google Plus

0 σχόλια: