Η Ιωάννα Γκανέτσα μας συστήνει «Το άνθος της ζωής»

Συναντήσαμε την Ιωάννα Γκανέτσα λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της με τίτλο: Το άνθος της ζωής (Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ) και την παρουσίαση του στη Λάρισα και της ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια.

«Ξεκίνησα να γράφω Το άνθος της ζωής θέλοντας να δώσω στον αναγνώστη το έναυσμα να απεγκλωβίσει το Εγώ του, το οποίο -ειδικά στον έρωτα- δεν καίγεται σχεδόν ποτέ. Χρησιμοποίησα ως καμβά την πραγματικότητα και πάνω σε αυτή προσπάθησα να κεντήσω την ερωτική επιθυμία, την τρέλα, την ήττα, την προδοσία, τις αναστολές, όλα σε συνάρτηση με έναν άλλο άνθρωπο, ο οποίος είναι εξίσου τρωτός όσο ο κεντρικός ήρωας, όσο ο αναγνώστης.

Ο έρωτας στο βιβλίο είναι η έξοδος του Οδυσσέα, όπως κάθε ανθρώπου που ερωτεύεται βαθιά, από τα στενά όρια του εαυτού του. Η Φρέγια είναι για εκείνον η κινητήρια δύναμη που τον ωθεί να γνωρίσει και να οικειωθεί έναν άλλο, σχεδόν ξεχασμένο «κόσμο». Στο πέρασμα του χρόνου, ο Οδυσσέας βλέπει τον εαυτό του να μεταμορφώνεται εξ αιτίας των συναισθημάτων του για τη Φρέγια. Αρνητική ή θετική η μεταμόρφωση αυτή είναι ταυτόχρονα μια πορεία προς την αυτογνωσία. Ο Οδυσσέας έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και καλείται να αναμετρηθεί με τις εμπειρίες, τις αδυναμίες, την αυτοεικόνα του και τα βαθύτερα συναισθήματά του.

Ο έρωτας στο βιβλίο είναι μια δύναμη που ανατρέπει τις ισορροπίες των ηρώων, οι οποίοι στην ουσία δεν έχουν τίποτε το ηρωικό. Είναι άνθρωποι μπλεγμένοι στα γρανάζια της καθημερινότητας, με ό,τι αυτή εμπεριέχει.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως τα βιβλία δεν γράφονται με ιδέες αλλά με λέξεις. Όσες ωραίες ιδέες κι αν έχουμε όσοι γράφουμε, όσα ωραία θέματα κι αν έχουμε στο μυαλό μας, η λογοτεχνία είναι πρώτα απ’ όλα λέξεις που μπαίνουν στην κατάλληλη σειρά με σκοπό να διεισδύσουν στον κόσμο του αναγνώστη. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο εγώ και ο αναγνώστης συναντηθήκαμε κατά την ανάγνωση αυτού βιβλίου. Είθε.»

Το Άνθος της ζωής παρουσιάζεται στη Λάρισα, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Κούμα 42). Είσοδος ελεύθερη.

Share on Google Plus

0 σχόλια: