Η ορθοστασία αδυνατίζει


Πόσες ώρες θα ήσουν διατεθειμένη να κάτσεις όρθια αν γνώριζες πως η προτίμησή σου να σταθείς στα πόδια σου παρά να μείνεις καθισμένη σε μία καρέκλα ή έναν καναπέ θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κάψεις έξτρα θερμίδες;

Νέα μελέτη φέρνει στο φως τις θερμίδες που «καίει» ο οργανισμός μας κάθε φορά που στεκόμαστε όρθιες επί μία ώρα, εξετάζοντας τις περιπτώσεις 1.184 εθελοντών, οι οποίοι δέχτηκαν να… βασανιστούν για χάρη της επιστήμης.

Όπως αποδείχτηκε, η ορθοστασία διάρκειας 6 ολόκληρων ωρών μεταφράστηκε σε απώλεια μόλις 54 θερμίδων, σαν να λέμε ότι μέσα σε μία ώρα μπορούμε να ξεφορτωθούμε το πολύ 9 θερμίδες! 

Αριθμός παρήγορος, αν σκεφτούμε πως με το καθισιό είναι πιθανό να μην κάψουμε τίποτα πέρα από τα απαραίτητα για τη διαδικασία της αναπνοής. 

Το γεγονός της απώλειας θερμίδων όσο καθόμαστε όρθιοι, οφείλεται στο ότι το κορμί μας χρησιμοποιεί περισσότερους μύες για να μας κρατήσει στην όρθια στάση από ό,τι θα χρειαζόταν για να παραμείνουμε χαλαροί στον καναπέ ή το κρεβάτι μας. Κατά την ορθοστασία, χρειαζόμαστε σαφώς περισσότερη ενέργεια, η οποία απαιτεί «καύσιμα». Και όπου καύσιμα βλέπε θερμίδες…

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως λόγω μεγαλύτερης μυϊκής μάζας, τα αρσενικά έχουν την τάση να καίνε μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων όσο στέκονται όρθια, καθώς το δικό τους κορμί είναι βαρύτερο και πιο δυνατό.

Φαντάσου, δηλαδή, τι έχεις να κάψεις αν ανήκεις στην κατηγορία των νευρικών που προτιμούν να πηγαίνουν πάνω – κάτω, πέρα- δώθε παρά να κάτσουν σε ένα σημείο κάθε φορά που βρίσκονται σε αναμονή.

limeandlife.com
Share on Google Plus

0 σχόλια: