Το απομακρυσμένο Ζαγοροχώρι με την περίφημη Σκάλα

Το απομακρυσμένο Ζαγοροχώρι με την περίφημη Σκάλα


Η γεωγραφική του θέση εξασφαλίζει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα. Από τη βορειοδυτική πλευρά του, μπορείτε να θαυμάσετε το φαράγγι του Bίκου από μια προνομιακή οπτική γωνία. Σίγουρα, όμως, θα μείνετε να θαυμάζετε την περίτεχνη Σκάλα του Βραδέτου!
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού, που προσελκύει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Το ονομαστό καλντερίμι στην βόρεια πλευρά της Μεζαριάς, που χωρίζει το Βραδέτο από το Καπέσοβο, είναι μια πέτρινη κατασκευή με χρήση της «αυτόχθονης» πέτρας που ξακουστοί μαστόροι έχτισαν και συνέδεσαν τα δύο χωριά. Αποτελούσε την είσοδο και την έξοδο από το Βραδέτο, μιας και ο σημερινός δρόμος ανοίχθηκε την δεκαετία του 1970.
Το Βραδέτο είναι ένας συγκροτημένος οικισμός από το 1616, όπως μαρτυρούν οι γραφές του αειμνήστου Ιωάννη Λαμπρίδη. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού είναι η πλατεία με τη μεγάλη πέτρινη εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας, κτίσμα του 1799. Όλα τα σπίτια και τα αρχοντικά είναι χτισμένα από πέτρα, ενώ η περιπλάνηση στα επίσης, πλακόστρωτα καλντερίμια του, σε ταξιδεύει.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Δρακόλιμνη της Τύμφης, την οποία αξίζει να επισκεφτείτε.
Newbeast.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: