Κι όμως μπορείτε να αποταμιεύετε κι εσείς χρήματα αν το κάνετε σωστά

Η αποταμίευση στις μέρες μας μοιάζει τόσο ουτοπική, όσο και αναγκαία, σκεπτόμενοι τις πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα. Η αλήθεια είναι, πως σαν λαός είμαστε αρκετά αυθόρμητοι και προτιμούμε να ζούμε τη στιγμή, από το να προνοήσουμε για μελλοντικές ανάγκες, είτε είναι βραχυπρόθεσμες, όπως μια εξόρμηση, είτε είναι μακροπρόθεσμες, όπως η αγορά ενός διαμερίσματος.
Ένα χρηστικό resolution για τη νέα χρονιά είναι να αρχίσετε να αποταμιεύετε χρήματα, ή αν έχετε ήδη επιχειρήσει να το κάνετε, να προσπαθήσετε να το εφαρμόσετε καλύτερα. Το να έχετε ένα χρηματικό ποσό στην άκρη, όχι για τα ψώνια σας, αλλά για κάτι αναγκαίο και ουσιώδες, μπορεί να σας απαλλάξει από περιττό στρες, να σας κάνει να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητες σας και κατ’ επέκταση να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας. Εμείς, σας προτείνουμε εύκολους και έξυπνους τρόπους για σωστότερη αποταμίευση που θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας κατευθύνουν, ώστε βάλετε ένα check στο συγκεκριμένο task της νέας χρονιάς.

Not everything matters

Η διαδικασία της σωστής αποταμίευσης, όπως, αναφέραμε παραπάνω, είναι ικανή να σας αλλάξει ολόκληρο το lifestyle. Ένας τρόπος να αποταμιεύσετε, αλλά και να εξετάσετε ενδελεχώς την ποιότητα των υλικών πραγμάτων που σας περιτριγυρίζουν, είναι να εντάξετε κάποιες βασικές, μινιμαλιστικές συνήθειες στην καθημερινότητά σας. Πασιφανώς, δεν είναι ρεαλιστικό από τη μια μέρα στην άλλη να μάθετε να ελέγχετε τις αγορές σας και να είστε πλήρως συνεπείς απέναντι στη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Για το λόγο αυτό, ξεκινήστε από τα βασικά, ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα που έχετε στο σπίτι σας. Με τον τρόπο αυτό θα δείτε τι αντικείμενα έχουν πραγματική αξία και χρήση, τι υπάρχει ως έλλειψη, ενώ πιθανότατα θα ανακαλύψετε θησαυρούς που είχατε καταχωνιάσει σε κάποιο συρτάρι της ντουλάπας σας. Στη συνέχεια, θα κάνετε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει ενδεχομένως να προμηθευτείτε και θα μείνετε σε αυτά. Δεν υπάρχει λόγος για ένα δεύτερο ζευγάρι μαύρες γόβες ή ένα leopard πουλόβερ. Τα χρήματα που θα σπαταλούσατε σε περιττές αγορές, φροντίστε να τις μεταφέρετε άμεσα σε έναν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό από αυτόν που χρησιμοποιείται καθημερινά, για να αποφύγετε να μπείτε στον πειρασμό να ξοδέψετε τα χρήματά σας. Θα σας εντυπωσιάσει το πόσα ξοδεύετε καθημερινά σε προϊόντα που δεν έχετε πραγματικά ανάγκη, ενώ η καταναλωτική σας συνείδηση θα βελτιωθεί αισθητά.
minimall.jpg

Keep track

Όλοι έχουμε ένα guilty pleasure, είτε είναι το junk food, ο καφές ή τα κόκκινα κραγιόν. Εάν θέλετε να αποταμιεύσετε πιο εντατικά, προσπαθήστε να βρείτε τη δική σας καταναλωτική Αχίλλειο πτέρνα. Εάν είστε από τα working girls που συνηθίζουν να αγοράζουν καφέ απ’ έξω ή να παραγγέλνει στη δουλειά, φροντίστε να μειώσετε και εν συνεχεία να αποδιώξετε αυτή τη συνήθεια εντελώς από τη ρουτίνα σας. Προμηθευτείτε μια μηχανή του καφέ και ένα reusable cup, ώστε να έχετε έτοιμο, αχνιστό καφέ κάθε πρωί πριν βγείτε από το σπίτι. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει λογαριασμούς σε ό,τι delivery app κυκλοφορεί εκεί έξω, σβήστε τις εφαρμογές από το κινητό σας και ξεκινήστε να μαγειρεύετε στο σπίτι! Πέρα από το οικονομικό όφελος που θα δείτε, γρήγορα θα αισθανθείτε και καλύτερα ψυχολογικά, καθώς θα τρώτε πιο υγιεινά. Ακόμα, εάν είστε καπνίστρια, το να παρατήσετε αυτή την απαράδεκτη συνήθεια θα δώσει σίγουρα ένα τεράστιο boost στον τραπεζικό σας λογαριασμό (και αδιαμφισβήτητα στα πνευμόνια σας!).
coffee.jpg

Be responsible

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η αποταμίευση είναι ένα απαιτητικό task, το οποίο πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ακολουθήσετε, πάντα προσαρμοσμένο στα μέτρα σας, και να το δείτε ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας. Για παράδειγμα, το ενοίκιο, τους φόρους και τους λογαριασμούς σας, πρέπει υποχρεωτικά να τους πληρώνετε -και μάλιστα στην ώρα τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, πρέπει να λειτουργείτε και με τον λογαριασμό αποταμίευσης σας. Θέστε έναν μικρό και επιτεύξιμο στόχο στην αρχή κάθε μήνα, για το ποσό που θα βάλετε στην άκρη και αντιμετωπίστε την αποταμίευση ως υποχρέωση! Σταδιακά, η διαδικασία αυτή θα σας βγαίνει αβίαστα και ενδεχομένως να θέτετε ψηλότερα standards με τον καιρό.

Side Hustle

Με την τεχνολογία να εξελίσσετε διαρκώς και τις δυνατότητες του καθενός να πληθαίνουν, το multitasking στον οικονομικό τομέα μοιάζει μάλλον ως μέρος της ρουτίνας μας και όχι ως εντυπωσιακή ικανότητα. Στην περίπτωση που θέλετε να βγάλετε επιπλέον εισόδημα ή να αποταμιεύσετε πιο εντατικά, δοκιμάστε να βρείτε μια έξτρα -και όχι τόσο απαιτητική- απασχόληση, παράλληλα με τη full time job. Βέβαια, αυτό για μια εργαζόμενη μητέρα είναι κυριολεκτικά ανέφικτο. Αλλά υπάρχει κι άλλη λύση, αρκεί να κάνετε μια έρευνα. Για παράδειγμα, υπάρχουν εφαρμογές στο διαδίκτυο, όπως το Depop και το Poshmark, μέσω των οποίων μπορείτε να πουλήσετε πράγματα που δεν χρειάζεστε πια. Θυμάστε εκείνο το glam φόρεμα επώνυμου οίκου, που αγοράσατε για τις γιορτές και δε φορέσατε έκτοτε; Γιατί να μην το δημοσιεύσετε σε μια τέτοια εφαρμογή; Vintage κομμάτια, βιβλία ή συλλεκτικά είδη, είναι κάποια από τα trending προϊόντα που αναζητούν αγοραστές παγκοσμίως. Δοκιμάστε, λοιπόν, αυτήν την εναλλακτική, αντί να αφήσετε τα πράγματά σας να αχρηστεύουν στα ράφια σας και αποκτήστε εύκολα επιπλέον χρήματα!
depop-savings.jpg

Think Twice

Το ότι θα αποταμιεύετε δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσετε να έχετε κοινωνική ζωή ή ότι θα πρέπει να κλειστείτε σπίτι. Με εύκολους και έξυπνους τρόπους, μπορείτε να απολαμβάνετε όσα σας δίνουν χαρά, απλά θα έχετε ένα πλάνο και δεύτερες σκέψεις πριν κάνετε κάποιες περιττές κινήσεις. Εκμεταλλευτείτε τις εκπτώσεις, τις δωροεπιταγές στα super markets, κάντε wish lists πριν προβείτε σε online αγορές που ίσως δίνουν offers και επενδύστε σε ταξίδια εσωτερικού, μέχρι να έχετε ένα αξιόλογο budget. Μπορείτε να μαζεύεστε σε σπίτια με φίλους, να τρώτε πρωινό στο σπίτι ή να δημιουργήσετε εσείς κάτι για το διακόσμηση των χώρων σας (κυκλοφορούν πολλά DIY videos στο YouTube για να πάρετε ιδέες, όπως το Olip Crafts), αντί να το αγοράσετε. Οι επιλογές είναι αστείρευτες και μπορούν να αφυπνίσουν τη δημιουργική πλευρά του εαυτού σας. Τέλος οι δικαιολογίες, λοιπόν!
Share on Google Plus

0 σχόλια: