"Χρήστος Τούβε:"οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά, είναι το σπίτι που θέλουμε να ζούμε…"

 Είναι ένας συγγραφέας, που ψάχνει με πάθος όλες εκείνες τις κρυμμένες αλήθειες.Ο Χρήστος Τούβε φανερώνει τα μυστικά του και δεν περιμένει  τίποτα άλλο από το να τα αγαπησουμε, να τα αναλύσουμε και να ενώσουμε ξανά τα χωριστά κομμάτια. Είτε είμαστε αναγνώστες, είτε δημιουργοί.
Ο Χρήστος Τούβε εισέβαλε με αυτοπεποίθηση στο χώρο της Λογοτεχνίας, διότι γραφει τις υπαρξιακές του ανησυχίες και προορισμός του είναι οι ψυχές των ανθρώπων.Στη συνέντευξή  του στη Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου μας μίλησε για όλα λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του στη Λάρισα.

 Πριν λιγους μήνες κυκλοφόρησε «το μονοπάτι της αλήθειας 33».Ποια ήταν η αφορμή της γραφής;

Η αφορμή ήταν το παιδί που κρύβει ο καθένας μας, μέσα του. Πρέπει να το ακούμε, να το αγαπάμε, να μην ξεχνάμε ότι υπήρξαμε παιδιά και να μαθαίνουμε από αυτό. Όπως γράφω και στο τελευταίο μονοπάτι, είμαι 33 αλλά ποτέ δεν έπαψα να είμαι 30, 25 ή και πέντε χρονών αν χρειαστεί. Ο Άντρας που γίνομαι τα περικλείει όλα και αυτό είναι το Μονοπάτι της Αλήθειας 33.


Το βιβλίο περιλαμβάνει 33 μονοπατια και σκίτσα για το κάθε μονοπάτι.Πες μου λίγο λόγια για την συνεργασία με τον λαμπρό σκιτσογράφο.
Ήταν μία συνεργασία όπου οι λέξεις μου, ντύθηκαν από το χέρι ενός ταλαντούχου ανθρώπου. Ζωγράφισε και τόνισε τις αλήθειες μου. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Αυτοέκδοση και πάλι.Συνεχιζεις  στον δύσκολο δρόμο, γιατί;Ποια η μέχρι τώρα εμπειρία σου;
Γιατί δεν μπορώ αλλιώς. Γιατί θέλω ν’ αφήσω το δικό μου στίγμα στη λογοτεχνία. Αν έχεις ταλέντο σε κάτι, όπλισε τον εαυτό σου με πίστη, δύναμη, υπομονή και σύντομα θα δεις τον ήλιο. Η 4ετής εμπειρία μου έχει δείξει ότι αν μάθεις να ξεπερνάς τον εαυτό σου, θα ξεπεράσεις τις όποιες δυσκολίες. Ο κόσμος έχει αγαπήσει πολύ την πένα μου και αυτό με γεμίζει με περισσότερο όρεξη ώστε να γεννήσω καλύτερα πνευματικά παιδιά. Υπάρχει η τεχνογνωσία για να εκδίδω μόνος μου τα βιβλία μου και χαίρομαι που έχω αποτελέσει κίνητρο ώστε να το κάνουν και άλλοι Συγγραφείς.

Τι είναι για σένα βιβλίο;
    Το βιβλίο για μένα είναι ένα τεράστιο φαγοπότι κι όμως μερικοί προτιμούν να παραμένουν νηστικοί.

Τα μονοπάτια πόσο επηρεάζουν την ζωή του Χρήστου Τουβε;
Τα Μονοπάτια είναι η ζωή του Χρήστου Τούβε. Οπότε δεν μ’ επηρέασαν απλά, αλλά μου έδωσαν άλλο νόημα ζωής.
Ποιος είναι ο σκοπός και ο προορισμός του ταξιδιού;
Ο σκοπός είναι ένας. Μην κάθεσαι στον καναπέ. Βγες έξω και κυνήγησε τη ζωή σου, σα να μην υπάρχει αύριο. Δύο πράγματα δεν γυρνούν πίσω. Τα χρόνια και οι ευκαιρίες. Προορισμός είναι οι ψυχές των ανθρώπων…

Έχω την εντύπωση ότι παρατηρεις ανθρώπινες συμπεριφορές και εκτονωνεσαι γράφοντας.Ειναι αλήθεια;

   Ναι πράγματι. Μελετώ αρκετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και φυσικά κάθε φορά μ’ εκπλήσσει. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις Βασιλική μου, η γραφή μου είναι αισθαντική με πολλά στοιχεία ψυχολογίας.

Στη ζωή μας τι ρόλο έχει η μοίρα.;Ή πιστεύεις ότι οι επιλογές μας είναι το παν;

    Το παν είναι να έχουμε ψυχική και σωματική υγεία. Αν τα έχουμε αυτά σημαίνει ότι έχουμε όλα τα εφόδια να εξετάζουμε τις επιλογές μας. Την μοίρα μας, την φτιάχνουμε μόνοι μας.

Έχεις σκεφτεί το επόμενο συγγραφικό σου βήμα;
    Γράφεται ήδη. Μετά από αυτό το τόσο διαφορετικό και ιδιαίτερο βιβλίο θα παρουσιάσω ένα μυθιστόρημα που εξηγεί ότι η λύπη από τη χαρά απέχει, όσο απέχει ένα ορφανοτροφείο από ένα σπιτικό που είναι έτοιμο να σε υποδεχτεί και να σου δώσει μία καινούργια ευκαιρία ζωής.

Πώς διαλέγεις το θέμα πάνω στο οποίο θα κινηθείς για να το κάνεις βιβλίο;
     Με διαλέγει το θέμα. Με τραβάνε οι αληθινές ιστορίες και οι ανθρώπινες συμπεριφορές. Δεν μου αρέσει καθόλου η σαπουνόπερα και η κλασσική ιστορία έρωτα που περιέχει πάθη, μίση κλπ κλπ. Δεν διαβάζω τέτοια βιβλία. Οτιδήποτε όμως έχει να κάνει με αλλαγή στη ψυχολογία μας, μου τραβάει το ενδιαφέρον. Και όπου αλλαγή είναι μία άλλη γη. Όπου παρατηρώ άλλη γη, με βρίσκει το θέμα από μόνο του.

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ως τώρα πορείας σου;
Η παρουσίαση μου, στη Μεγάλη του Γένους Σχολής, στην Κωνσταντινούπολη. Πολύ μεγάλη τιμή να σε προσκαλεί το Αρχαιότερο Ελληνικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα ώστε να εμψυχώσεις τα νέα Ελληνόπουλα να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.


(Φωτο από τη Μεγάλη του Γένους Σχολής, στην Κωνσταντινούπολη)
Θες να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες του περιοδικού statusvoice.gr που τώρα σε διαβάζουν;
    Ναι… Θέλω να τους πω, ότι οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά, είναι το σπίτι που θέλουμε να ζούμε…
Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασιου


Share on Google Plus

0 σχόλια: