Γιώτα Γουβέλη"είμαι περήφανη που είμαι κι εγώ κομμάτι της Διόπτρας"

Η Γιώτα Γουβέλη γραφει για μια θρυλική υπόθεση πάθους και φονικου στο Μεσολόγγι.Μας μεταφέρει στην εποχή  του Οθωνα ,σε δυσκολες συνθήκες ζωής και μας παρασύρει σε στρόβιλο παθών με απρόβλεπτες συνέπειες.
 «Το δάκρυ της μάντισσας». Υπήρξε κάποιο κίνητρο για να γράψετε το βιβλίο;

Είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο βιβλίο, ομολογώ. Όταν έχασα πέρυσι τον πατέρα μου, το μόνο που μπορούσα να γράψω ήταν μια ιστορία που μου αφηγούταν εκείνος σαν παλιός Μεσολογγίτης, δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή είχε εκδικαστεί στο Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου σε μια άλλη εποχή, αλλά ήταν τόσο συνταρακτική που έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των ανθρώπων.

Είναι μια αληθινή ιστορία. Μια θρυλική υπόθεση πάθους και φονικού. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας μυθιστόρημα;

Μεταφερόμαστε στην Αθήνα του Όθωνα παρακολουθώντας την ηρωίδα, μια ευαίσθητη δασκάλα με μεγαλοαστική καταγωγή. Στη συνέχεια την ακολουθούμε στη Ρούμελη όπου πήγε να διδάξει σε ένα ορεινό χωριό της Φωκίδας. Συνθήκες δύσκολες, αλληλοδιδακτική μέθοδος στα σχολεία, φτώχεια, καθυστερημένες αντιλήψεις, τραχιές συνθήκες ζωής που προκαλούν και τραχιά αισθήματα, καταπίεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, το πάθος για ζωή, ο έρωτας και η αψηφισιά που αυτός προκαλεί παρασύρουν τη νεαρή δασκάλα σε έναν στρόβιλο παθών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Θέλησα να χτίσω τους χαρακτήρες όσο πιο αξιόπιστα μπορούσα. Οι ήρωες έφτασαν στα άκρα ως αποτέλεσμα του χαρακτήρα τους (και των συνθηκών φυσικά). Πρόκειται για προσωπικότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορώ να πω ότι τους ένιωσα, μπήκα στο πετσί τους και συμμερίστηκα τη μοίρα τους.

Ένας ύμνος στον έρωτα και στο πάθος Το δάκρυ της μάντισσας». Πιστεύετε ότι ο έρωτας είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες;

Θα έλεγα πως ο έρωτας είναι ένα σαρωτικό συναίσθημα που παραμερίζει κάθε είδους εμπόδια για να φτάσει στο στόχο του. Στην υπόθεση που περιγράφεται στο βιβλίο μου, ανατρέπει βίαια τους περιορισμούς του περίγυρου, ακόμα και τους περιορισμούς της ανθρώπινης ηθικής και φτάνει ως το έγκλημα. Παράλογος πολλές φορές αλλά συντριπτικός.

Αγαπάτε τη φύση, φαίνεται στη γραφή σας. Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε οικολογική συνείδηση;

Δε γίνεται να μην αγαπάμε τη φύση, εμείς οι ίδιοι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της. Καταστρέφοντάς την καταστρέφουμε τους εαυτούς μας.  Τη σεβόμαστε λοιπόν, δεν επεμβαίνουμε στη φύση αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Υπεύθυνη είναι η πολιτεία για να βάλει τους κανόνες και τους νόμους και υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς για να τους σεβαστούμε.

Μιλάτε στις ψυχές των αναγνωστών σας. Από που  αντλείτε έμπνευση;

Πρέπει να με συγκινήσει κάτι για να ξεκινήσω το γράψιμο κι αυτή η συγκίνηση προφανώς φτάνει και στον αναγνώστη. Ανέφερα παραπάνω τις συνθήκες συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου, αλλά και στα προηγούμενα το κίνητρο ήταν κάποια συναισθηματική αντίδραση σε καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μου.

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός συγγραφέα; Ποιες άλλες είναι οι δραστηριότητες σας;

Μέχρι πρόσφατα εργαζόμουν ως Μαθηματικός στον ιδιωτικό τομέα, αλλά τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τη συγγραφή. Έχω οικογένεια με τρία παιδιά κι αυτό είναι μια πλήρης απασχόληση από μόνο του, το ξέρει κάθε γυναίκα στη θέση μου, αλλά με λίγη καλή θέληση και πολλή αισιοδοξία όλα γίνονται.

Ποια η σχέση σας με το διαδίκτυο;
Είναι ένας θησαυρός πληροφοριών όπου χάνομαι για ώρες. Στα κοινωνικά δίκτυα σερφάρω με μέτρο, αν εμπλεκόμουν περισσότερο δεν θα έκανα άλλη δουλειά όλη μέρα.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας με τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα;

Η Διόπτρα είναι το εκδοτικό μου σπίτι από τη στιγμή που ξεκίνησα τη συγγραφή. Τη νιώθω οικογένειά μου σ’ αυτό το σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, με πίστεψαν, με στήριξαν, με ενθάρρυναν όπως θα έκανε μια σωστή οικογένεια. Κατέχει πλέον μια σημαντική θέση στον εκδοτικό χώρο και είμαι περήφανη που είμαι κι εγώ κομμάτι της.

Σήμερα οι Έλληνες καλλιεργούν περισσότερο τη χαρά ή τη στεναχώρια;

Ειδικά οι άντρες έχουν επηρεαστεί πολύ από την κρίση, περιφέρουν παντού την αγωνία και την απογοήτευσή τους. Το έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι κατ’ εμέ το χειρότερο πράγμα που μας συνέβηκε με την κρίση ήταν ότι τσάκισε τους άντρες μας. Οι γυναίκες είμαστε πιο ανθεκτικές κι από μας εξαρτάται να τους εμφυσήσουμε πάλι τη χαρά της ζωής. Ξέρουμε όλες μας τον τρόπο.


Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του statusvoice.gr

Με το χαμόγελο κερδίζονται οι δυσκολότερες μάχες.
Βασιλική Ευαγγέλου -Παπαθανασίου

Share on Google Plus

0 σχόλια: