Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου: “Τα παιδιά είναι γάργαρο νερό”

Το παραμύθι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού κάθε λαού. Είναι ο πιο απλός και ευχάριστος τρόπος να μας διδάξει, να μας ταξιδέψει σε μέρη μαγικά και να βγάλει στην επιφάνεια όλη μας την παιδικότητα! Η Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου είναι μια παραμυθού, μια συγγραφέας μουσικών παραμυθιών που αγαπά πολύ τα παιδιά και γράφει για αυτά. Γράφει για τους φόβους τους, για ό,τι αγαπούν και για ό,τι τα ενοχλεί. Εμείς την βρήκαμε και της ζητήσαμε να μας χαρίσει λίγη από τη χρυσόσκονη που σκορπά στις παρουσιάσεις των παραμυθιών της ανά την Ελλάδα. Ας  γνωρίσουμε τη Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Θα θέλατε να συστηθείτε στο κοινό του MAXMAG;
Αγαπητή κυρία Ευαγγέλου σας ευχαριστώ θερμά που μου προτείνατε να κουβεντιάσουμε για τη δουλειά μου και να παρουσιάσω στο κοινό του MAXMAG όλα αυτά που θέλω να μεταδώσω στα παιδιά και να επικοινωνήσω με τους γονείς τους. Είμαι ενεργή παιδαγωγός 20 χρόνια παλαιό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, έχω εξειδίκευση στην Ψυχική Υγεία και είμαι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών. Έγραφα πάντα και γράφω όλα αυτά που με ανησυχούν με προβληματίζουν που θέλω να επικοινωνήσω με τα παιδιά. Είμαι μέλος της ΙΒΒΥ του κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και ενεργό μέλος του Τμήματος Παιδιού του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. διευθύντρια του Πρότυπου Κέντρου Προσχολικής Αγωγής ΛΗΤΩ στην Πόλη της Λάρισας.
“Η κυρά διατροφή πρώτη στη μαγειρική”εκδόσεις Τζιαμπίρη-Πυραμίδα.Μιλήστε μας για το βιβλίο σας και πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή στη ζωή μας.
Το τελευταίο μου παραμύθι “Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική από τις εκδόσεις Τζιαμπίρη-Πυραμιδα, είναι ένα παραμύθι για το σωστό τρόπο διατροφής μας. Με έμμετρο λόγο το βιβλίο μου αυτό παρουσιάζει όλες τις ομάδες τροφίμων μαθαίνοντας στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να τρώμε σωστά ώστε να είμαστε γεροί και δυνατοί . Λαμβάνουν τα μηνύματα της σωστής διατροφής διασκεδάζοντας ενώ παράλληλα μέσα στις σελίδες του υπάρχει πλήθος υλικού για το πόσα γεύματα πρέπει να κάνουμε τι τρόπο ζωής είναι καλό να ακολουθούμε. Η διατροφική πυραμίδα της κυράς Διατροφής είναι ένας εύκολος οδηγός γι’ αυτό. Το βιβλίο μου ακολουθεί ένα τραγούδι το οποίο υπάρχει ελεύθερο στο YouTube και το υπογράφει μουσικά η συνεργάτης μου Ανδριάνα Ράπτη του μουσικού εργαστηρίου allegro Την δουλειά αυτή έχει εικονογραφήσει εξαίρετα ο Νικόλας Γιαννόπουλος ενώ μέσα στις σελίδες έχουμε και όμορφες συνταγές για υγιεινά σνακ από τον σεφ κύριο Ιούλιο Καλαποδά. Το βιβλίο αυτο γράφτηκε μετά από έρευνα και συνεργασία μου με γιατρούς και διατροφολόγους.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός Έτσι λοιπόν οι σωστοί κανόνες διατροφής από τη μικρή ηλικία των παιδιών μας διασφαλίζουν έναν υγιή οργανισμό για το μέλλον.
Advertisement
Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου
Με τα μουσικά σας παραμύθια γυρίζετε όλη την Ελλάδα. Σας προσκαλούν πολλά σχολεία και κάνετε πραγματικό έργο μιλώντας στους γονείς των παιδιών.Ποιοι είναι οι προβληματισμοί του κοινού συνήθως ;
Είναι πολύ τιμητικό για μένα να δέχομαι προσκλήσεις από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, βιβλιοθήκες και Δήμους για να παρουσιάσω τη δουλειά μου σε διάφορα μέρη του τόπου μας. Νομίζω ότι ο νέος γονιός έχει μεγάλη ανάγκη να του δείξουμε τον τρόπο να επικοινωνήσει με το παιδί του. Κάθε παρουσίαση μου ακολουθείται από ένα βιωματικό εργαστήρι ενηλίκων, βλέπετε η καθημερινότητα των περισσοτέρων είναι πιεστική οι άνθρωποι επιτελούν τις βασικές καθημερινές ανάγκες στην οικογένειά τους και χάνουν τις στιγμές της αυθεντικής επικοινωνίας που είναι τόσο απαραίτητη για τα παιδιά.Σας έχω και ένα ευχάριστο νέο,το βιβλίο μου “η κυρά διατροφή πρώτη στη μαγειρική” θα μεταφραστεί στα Αραβικά και θα κυκλοφορήσει από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο των Αράβων.
Είναι εύκολο να προσεγγίσετε τα παιδιά;
Τα παιδιά είναι αγνά, καθαρά σαν το γάργαρο νερό μαζί τους επικοινωνώ άμεσα δεν υπήρξε ποτέ κανένα εμπόδιο στο να μοιραστώ σκέψεις και συναισθήματα με τα παιδιά Εμείς οι μεγάλοι είμαστε σύνθετοι γιατί κάνουμε δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Πώς οδηγηθήκατε στη παιδική λογοτεχνία;
Από μικρό παιδί ξεκλέβω στιγμές για να γράψω τα συναισθήματά μου τις σκέψεις, τις ανησυχίες μου. Αργότερα , δούλεψα σαν κειμενογράφος δημιουργώντας διαφημιστικά μηνύματα. Όταν άρχισα να δουλεύω με παιδιά ήθελα ότι μάθαιναν μαζί μου να έχει γραφτεί ειδικά για τις μοναδικές προσωπικότητες τους, προετοίμαζε μαζί τους παραστάσεις, θεατρικά παιχνίδια και δρώμενα, έτσι αβίαστα έφτασε η ώρα να δημιουργηθούν και τα βιβλία μου.
Τα βιβλία σας στρέφονται γύρω από την προσπάθεια γεφύρωσης του κόσμου των μεγάλων παιδιών. Σε αυτή τη διαδικασία γνωριμίας πώς αποφεύγεται ο διδακτισμός;
Advertisement
Κάθε μου παραμύθι είναι γραμμένο για τα μικρά αλλά και για τα μεγάλα παιδιά, για τους γονείς τους δηλαδή. Προσπαθώ να επικοινωνώ με τη γλώσσα της καρδιάς, να ξυπνώ συναισθήματα, δεν μου αρέσει να επικοινωνώ τις σκέψεις μου μέσα από κείμενα που περιέχουν στείρο διδακτισμό.
Πού βρίσκεται η δημιουργία και η απόλαυση για σας;
Όλη μου η ζωή είναι τα παιδιά δουλεύω καθημερινά στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής ΛΗΤΩ και αφουγκράζομαι τους φόβους, τις ανησυχίες τους τα όνειρα και τις λαχτάρες τους.Αυτό είναι κι ο οδηγός μου για να δημιουργώ και απόλαυση για μένα είναι να βλέπω ότι το τελικό αποτέλεσμα κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα τα κάνει να χαμογελούν να ονειρεύονται.
Η ψηφιακή επικοινωνία βοηθά τις σχέσεις μας ή τις απομονώνει;
Θέσατε ένα μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Είμαι πολύ ευαισθητοποιημένη και με έχει απασχολήσει τρομερά το θέμα αυτό .5 Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια μέρα ασφαλούς διαδικτύου σαν συγγραφέα και παιδαγωγός είμαι μέλος του safer internet4kids Είχα την τιμή να βραβευτώ φέτος τη μέρα ασφαλούς διαδικτύου από το Υπουργείο Παιδείας το υλικό της δουλειάς μου και της έρευνας μου σε ένα μήνα το πολύ θα κυκλοφορεί σε βιβλίο με τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα από τη σειρά μουσικών μου παραμυθιών “Σεβαστιανός ο Φοβερός “είναι ένα βιβλίο με τον Ιντερνετουλη που μπήκε στη ζωή μας δυναμικά και οφείλουμε να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε σωστά και συνετά. Το παραμύθι σε μουσική Έλενας Σαμαρίνα θα είναι εικονογραφημένο από τον ξεχωριστό συνεργάτη μου τον Νικόλα Γιαννόπουλο και πρεσβεύει όλα αυτά τα οποία η UNESCO θεωρεί βασικά για να μπορούμε να υπάρχουμε και να δημιουργούμε χωρίς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα , απολαμβάνοντας μόνο τα θετικά του διαδικτύου στη ζωή μας.
Πολλά από τα παραμύθια σας έχουν δραματοποιηθεί από παιδιά και ενήλικες. Θα θέλατε να γίνουν θεατρικά έργα;
Advertisement
Όλες μου οι παρουσιάσεις βιβλίων έχουν δραματοποιηθεί και παρουσιάζονται ως ολοκληρωμένες παραστάσεις με σεβασμό στο θεατή που θα τις παρακολουθήσει Είχα την τιμή θίασος της Αθήνας ,”Η κιβωτός των ονείρων μας” να μου ζητήσει έργο μου πριν τρία χρόνια το οποίο με άδεια του Υπουργείου Παιδείας κάνει μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα παρουσιάζοντας μια παιδική παράσταση της ιστορίας μου “Στου Ονείρου μου την άκρη φιλία έχω και αγάπη” σε διασκευή σεναρίου δική μου Το βιβλίο αυτό και μιλά για το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Προτάσεις υπάρχουν πολλές ευτυχως ίσως γιατί οι περισσότερες δουλειές μου είναι ντυμένες και μουσικά .
Καταπιάνεστε με σκέψεις και θέματα που μας απασχολούν όλους.Πώς καταφέρνετε και συνομιλείτε με το αναγνωστικό κοινό;
Νιώθω πολύ τυχερή πού αποφάσισα κάποια στιγμή παράλληλα με τις παρουσιάσεις σε παιδιά τα θέματά μου να τα μοιράζομαι και με τους γονείς τους. Έτσι από το πρώτο κιόλας βιβλίο ξεκίνησα υλοποιώντας βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων, με τις ιστορίες μου αυτό το μοίρασμα με τους μεγάλους, ο διάλογος & η επικοινωνία μας πάνε όλους ένα βήμα παραπέρα , γιατί κι εμένα μου δημιουργούν ερεθίσματα για νέες αναζητήσεις για τη συγγραφή νέων βιβλίων πάντα για το καλό των παιδιών μας
Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου
Γιατί θα πρέπει οι γονείς να ωθήσουν τα παιδιά τους στο βιβλίο;
Το κάθε βιβλίο είναι και ένα ταξίδι .Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο να ανακαλύψουμε τον κόσμο είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να μάθουν να κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο να το σέβονται και να μαθαίνουν μέσα από αυτό. Εμείς οι μεγάλοι είμαστε το πρότυπο των παιδιών μας όταν σε ένα σπίτι το παιδί δεν βλέπει κανέναν να διαβάζει βιβλίο είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσει ως απόλαυση και εκτός των υποχρεωτικών αναγνώσεων του σχολείου να επιλέξει να διαβάσει βιβλία το ίδιο. Άρα ας αντιληφθούμε ότι το να γίνουμε γονείς είναι ένα μεγάλο σχολείο που μέσα από αυτό, γινόμαστε και καλύτεροι άνθρωποι. Αν θέλουμε ένα παιδί που θα διαβάζει, πρέπει εμείς να διαβάσουμε, αν θέλουμε ένα παιδί που θα σέβεται πρέπει εμείς να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, αν θέλουμε ένα παιδί που θα αγαπά τις τέχνες πρέπει να του το δείξουμε.
Δώστε μας τρεις λέξεις που σας χαρακτηρίζουν.
Οι τρεις λέξεις που μου έρχονται τώρα στο μυαλό είναι η λέξη Παιδί γιατί τα παιδιά είναι όλη μου η ζωή και γιατί επικοινωνώ τόσο όμορφα μαζί τους διατηρώντας την παιδικότητά μου. Η δεύτερη λέξη είναι η λέξη Χαμόγελο γιατί πιστεύω ότι αν κάθε μέρα ξυπνάμε με ένα χαμόγελο αν λέμε μία γλυκιά καλημέρα τότε η ζωή μας μπορεί να είναι πολύ όμορφη Η τρίτη λέξη είναι η λέξη Θάρρος πιστεύω ότι είμαστε γεννημένοι για να δοκιμαζόμαστε αλλά να προχωράμε Πρέπει τα πάντα στη ζωή να τα αντιμετωπίζουμε με θάρρος, τόλμη και ορμή και τότε θα την απολαύσουμε πραγματικά κι εκείνη θα μας χαρίσει το καλύτερο της πρόσωπο.
Λητώ Τσακίρη-ΠαπαθανασίουΠοια είναι τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Είναι πολλά βιβλία μου στο δρόμο της παραγωγής και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα για την εμπιστοσύνη τους γιατί εκτός της συγγραφής μου έχω και την επιμέλεια σε βιβλία ξένων βραβευμένων συγγραφέων του εκδοτικού οίκου .Έχει δρομολογηθεί και βγαίνει το πολύ σε ένα μήνα το βιβλίο μου για το διαδίκτυο, στις αρχές Φθινοπώρου θα κυκλοφορήσει ένα άλλο μου βιβλίο ένα παραμύθι για την αξία της προσφοράς με τίτλο “Η Ραλλού των αστεριών ” που το εικονογραφεί η Ναταλία Καπατσούλια και πιστεύω ότι θα αγαπηθεί πολύ από μεγάλους και παιδιά. Στο δρόμο είναι επίσης η επανέκδοση του Σεβαστιανού του φοβερού για το βιβλίο που μιλάει για το σχολικό εκφοβισμό το οποίο εξαντλήθηκε Επίσης ένα νέο βιβλίο από την ίδια σειρά με θέμα όλα αυτά που τα παιδιά θέλουν να προσέξουμε εμείς οι μεγάλοι για να έχουμε καλύτερη επικοινωνία και πιο αυθεντική σχέση μαζί τους, Είναι το βιβλίο μου “Γαλάζιο ημερολόγιο” ένα μουσικό παραμύθι ντυμένο με 12 υπέροχα τραγούδια που τη μουσική έχει γράψει ο Χρήστος Γκόρτσος. Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι για την πρόταση να επικοινωνήσω τις δουλειές μου, δηλώνω σε σας και το υπέροχο κοινό σας ότι όσο θα με προσκαλούν όσο θα έρχονται κοντά μου και θα μοιράζονται τα συναισθήματά μου τόσο και εγώ θα γράφω τα βιβλία μου. Όλες οι δουλειές μου κυκλοφορούν υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων και επιτελούν, έργο ανθρωπισμού αφού στις εκδηλώσεις μου ενεργοποιώ σχολεία εθελοντές και στηρίζουμε τις δομές των αστέγων του Πειραιά της Νίκαιας και της Κορίνθου. Αυτό το κομμάτι του εθελοντισμού για μένα είναι ένα κορυφαίο κομμάτι που νομίζω ότι με έκανε ακόμη καλύτερο άνθρωπο Το τηλέφωνο επικοινωνίας για όσους θα ενδιαφέρονταν να κάνουν μαζί μου ένα βιωματικό εργαστήρι μία διαδραστική παρουσίαση για μεγάλους και παιδιά είναι 6972 27 1968 Τις δουλειές μου θα δείτε και στο κανάλι μου στο YouTube με το όνομα Λητώ Τσακίρη μπορείτε επίσης να με βρείτε στο instagram και στο Facebook

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου για το φωτογραφικό υλικό.
Άρθρο για την Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου και το βιβλίο της “Η περιπέτεια της Αριάδνης” μπορείτε να βρείτε εδώ

SHARE:

AddThis Sharing But
Share on Google Plus

0 σχόλια: