Κάρμεν Ρουγγέρη: “Το ‘Βαλς με τα παραμύθια’ είναι ένα υπέροχο μουσικοθεατρικό αποτέλεσμα”

Η Κάρμεν Ρουγγέρη, εκτός από ηθοποιός, είναι και μια καταξιωμένη σκηνοθέτιδα που τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στον χώρο του παιδικού θεάτρου με κοινό παρανομαστή την απέραντη αγάπη της για τα παιδιά. Τα παιδιά λατρεύουν τις παραστάσεις από την Παιδική σκηνή «Κάρμεν Ρουγγέρη» , της οποίας ηγείται και εσχάτως έχει κλέψει την καρδιά των όλων με «Το Βαλς με τα παραμύθια». Η δημιουργός και ψυχή των παραστάσεων Κάρμεν Ρουγγέρη μιλά αποκλειστικά στο MAXMAG για τη νέα της παράσταση και μας αποκαλύπτει την μαγεία του παιδικού θεάτρου και την χαρά να ψυχαγωγείς λιλιπούτειους θεατρόφιλους.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

« Το Βαλς με τα παραμύθια». Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.
Κ.Ρ.: Με το σκεπτικό ότι το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά δεν πρέπει μόνο να τα διασκεδάζει αλλά να έχει και «θησαυρούς – μηνύματα» μέσα του, ώστε να τους δώσει τροφή για σκέψη, διαλέξαμε η Χριστίνα Κουλουμπή κι εγώ, έξι παραμύθια «ντυμένα» με μουσική και τραγούδια του Γιόχαν Στράους. Κάθε παραμύθι μιλάει για μια αξία της ζωής όπως, εντιμότητα, συνέπεια, υπευθυνότητα, αγάπη, συνεργασία, καλοσύνη.
«Το Βαλς με τα παραμύθια» είναι μια όπερα για παιδιά. Μια όπερα που τα παιδιά λατρεύουν. Τι απαντάτε σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι αυτό είναι ακατόρθωτο;
Κ.Ρ.: Δεν είναι όπερα, ούτε οπερέτα. Ο Γιόχαν Στράους δεν συνέθεσε μουσική για κανένα παραμύθι. Εμείς όμως θέλοντας να γνωρίσουμε στα παιδιά αυτόν τον μοναδικό συνθέτη, απ’ τη μια διαλέξαμε κάποιες από τις υπέροχες μελωδίες και ακόμα κάποια τραγούδια από τις οπερέτες του και ντύσαμε τα παραμύθια μας. Απ’ την άλλη διαλέξαμε εξαιρετικούς λυρικούς τραγουδιστές – ηθοποιούς. Αυτά τα δυο μαζί μας έφεραν ένα υπέροχο μουσικοθεατρικό αποτέλεσμα.
Ποιος σας μύησε στην όπερα;
Advertisement
Κ. Ρ.: Ο πατέρας μου. Ήταν λάτρης του είδους. Το πρώτο θέαμα που είδα στη ζωή μου – γύρω στα 5 μου χρόνια – ήταν ο Ριγκολέτο του Βέρντι. Ο ίδιος, θεωρώντας ότι έχω καλή φωνή, με έγραψε στο ωδείο ώστε να καλλιεργήσω τη φωνή μου και να σπουδάσω μουσική. Η όπερα περιλαμβάνεται στις σπουδές μου.
Οι θεατρικές παραγωγές της Κάρμεν Ρουγγέρη βάζουν τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Στα παιδιά μας δίνετε μηνύματα. Είναι στόχος σας να φύγουν τα παιδιά από την παράσταση με ένα μήνυμα-θησαυρό;
Κ. Ρ.: Βεβαίως και αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός θα έπρεπε να είναι και ο στόχος κάθε δημιουργού που απευθύνεται στα παιδιά.
Κάρμεν Ρουγγέρη – Το Βαλς με τα παραμύθια
“Το Βαλς με τα παραμύθια” προβάλλει την καλοσύνη ως αρετή. Πιστεύετε στην καλοσύνη των ανθρώπων;
Κ.Ρ.: Ένα από τα παραμύθια προβάλλει την καλοσύνη ως αρετή. Πιστεύω πολύ στην καλοσύνη των ανθρώπων και απορώ όταν αποδεικνύεται ότι αυτή δεν υπάρχει σε κάποιον άνθρωπο.
Είναι στα πλάνα σας να κάνετε παραστάσεις στο εξωτερικό για τα παιδιά των ομογενών;
Κ.Ρ.: Θα το ήθελα πάρα πολύ. Δεν μπορούμε όμως να το σηκώσουμε οικονομικά. Θα ήταν υπέροχο να μας βοηθούσε κάποιος χορηγός, κυρίως να παρουσιάσουμε την μυθολογία μας στα ελληνόπουλα του εξωτερικού, που δεν έχουν αυτό το προνόμιο, και που θεωρώ ότι είναι πιο Έλληνες από μας.
Είστε αισιόδοξος άνθρωπος;
Κ.Ρ.: Πιστεύω πως ναι. Προσπαθώ πάντα να βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι και όχι μισοάδειο.
Κάρμεν Ρουγγέρη – Το Βαλς με τα παραμύθιαΕίστε εργασιομανής ή υπάρχουν και στιγμές απόλυτης ηρεμίας;
Κ.Ρ.: Ας σταματήσουμε στο εργασιομανής. Πιστεύω ότι όταν θα φύγω έχω τον καιρό να ηρεμήσω για αιώνες.
Advertisement
Έχετε ένα παραμύθι αγαπημένο που θα θέλατε να είστε πρωταγωνίστρια; Αν ναι, για ποιο λόγο το επιλέγετε;
Κ.Ρ. : Όχι δεν έχω. Αντίθετα μ’ αρέσει να είμαι μια γιαγιά που διηγείται παραμύθια, πολλά παραμύθια.
Πώς νιώθετε όταν γίνονται παιδικές παραστάσεις που δεν είναι προσεγμένες και τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος;
Κ.Ρ.: Νομίζω ότι όσο πάμε το θέατρο για παιδιά στη χώρα μας γίνεται και καλύτερο. Αν όμως κάποια φορά πάω σε μια παράσταση που δεν είναι τόσο καλή, χωρίς να το θέλω ξαναγράφω και ξανασκηνοθετώ από μέσα μου το έργο. Αλλά βέβαια δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη για εσάς όταν ξέρετε ότι πολλά παιδιά στην Ελλάδα περιμένουν κάθε χρόνο την νέα σας θεατρική παραγωγή;
Κ.Ρ.: Πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη. Γιατί τώρα πια γονείς και συγγενείς λένε ότι έρχονται με κλειστά τα μάτια στις παραστάσεις μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν την αγωνία και την επιθυμία που έχουμε κάθε χρόνο να είμαστε ίδιοι ή και ακόμα καλύτεροι.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Κάρμεν Ρουγγέρη για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.

Περισσότερα για τη θεατρική παράσταση “Το Βαλς με τα παραμύθια” διαβάστε σε παλαιότερο άρθρο του MAXMAG.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG
Advertisement


Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρωτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Απο τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.Τ
Share on Google Plus

0 σχόλια: