Χριστίνα Κουλουμπή:”Με την ‘Κάρμεν των παιδιών’,τη μητέρα μου, μεγαλώσαμε μαζί”

Η Χριστίνα Κουλουμπή,μας μίλησε αναλυτικά για την προσέγγιση της στο έργο, «Το Βαλς με τα παραμύθια» για τις άλλες δύο θεατρικές παραστάσεις που ετοιμάζει ,τα βασικά ζητήματα που αγγίζει η δουλειά της γενικότερα, και τα προσωπικά της βιώματα που έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα της. Στην Χριστίνα Κουλουμπή  αρέσει να προσφέρει ομορφιά και να την αντλεί απ’ όπου μπορεί μας λέει και μας έχει πείσει ότι αγαπά το παιδικό θέατρο πάρα πολύ.
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Κα Χριστίνα Κουλουμπή, θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς;
Νιώθω ευλογημένα τυχερή, επειδή το επάγγελμα μου,(ο ενικός ,’’χάριν ευφωνίας) είναι ”ο τόπος ”που η αναζήτηση ,η δημιουργικότητα και η αγάπη συναντιούνται!!Πιστεύω απόλυτα ότι η αισθητική βοηθάει στην ποιότητα της ζωής μας αλλά και των άλλων!Μ΄αρέσει να προσφέρω ομορφιά και να την αντλώ απ΄όπου μπορώ! Υπηρετώ το θέατρο ερμηνεύοντας, ανιχνεύοντας την ανθρώπινη φύση αλλά και φτιάχνοντας “ζωντανούς πίνακες” .
Εργαλεία μου το χρώμα ,τα σχήματα,οι υφές που συνθέτουν περιβάλλοντα που δεν συναντάς στην πραγματικότητα!
Πώς προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σας;
Είχα ερεθίσματα πολλά κι από τους δυο γονείς μου αφού ο πατέρας μου Ανδρέας Κουλουμπής είναι λυρικός τραγουδιστής κι η μητέρα μου Κάρμεν Ρουγγέρη ηθοποιός και σκηνοθέτης! Το σπίτι μας ,χώρος προετοιμασίας για τις τέχνες τους! Μαγεύτηκα από αυτό “που δεν φαινόταν ”στους άλλους … Ο χαρούμενος τους μόχθος ήταν αυτό που με γοήτευσε!Μετά,η εφηβική θεατρική ομάδα μου έδωσε να καταλάβω ότι το υπεύθυνο παιχνίδι του θεάτρου ήταν για εμένα! Πέρασα στην Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου(παράλληλα και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσ\νίκης)έμαθα από σπουδαίους δασκάλους -Καλλιτέχνες,πολλά,κι αποφοίτησα αριστούχος και γεμάτη όνειρα από εκεί!
Μεγαλώσατε μέσα σ’ ένα ήρεμο και παραμυθένιο περιβάλλον;
Advertisement
Μεγάλωσα σε ένα αρμονικό, αλλά απόλυτα ανήσυχο περιβάλλον, εγώ κι ο -επίσης καλλιτέχνης ,μουσικός αδερφός μου Βίκτωρ Κουλουμπής!Η συνονόματη αγαπημένη μας γιαγιά, μας συντρόφευε !
Τα επαγγέλματα των γονιών μας δέν ήταν διεκπεραιωτικά. Τίποτα δεν τους χαρίστηκε, υπήρχαν και δυσκολίες αλλά ο χαρούμενος αγώνας τους μας έκανε κι εμάς συμμάχους και,αργότερα,συνοδοιπόρους.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι;
Αγαπημένο μου παραμύθι όταν ήμουν μικρή, ήταν ‘’Η Τοσοδούλα’ ’του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν! Το γενναίο αυτό κορίτσι που γεννήθηκε μέσα σε ένα λουλούδι!Τώρα,βρίσκω λόγους να μου αρέσουν όλα! Υπάρχει μια απλότητα, μια σοφία και άπειρη αλήθεια στα παραμύθια! Μέσα από την διασκέδαση που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους, μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις αξίες της ζωής! Η ειλικρίνεια, η συνέπεια ,η εντιμότητα, η αγάπη, η υπευθυνότητα, η καλοσύνη ,η εργατικότητα, η συνεργασία έχουν ύψιστη σημασία στην θετική ανάπτυξη των ανθρώπων, σε όποια ηλικία και να βρίσκονται! Ταυτιζόμαστε με τους ήρωες. Αναμετριέται το καλό με το κακό και μοιραία, γνωρίζουμε σε όλα τα επίπεδα της ,την ανθρώπινη φύση! Κι αυτό σημαίνει οτι γνωρίζουμε, αγαπάμε και νοιαζόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας και τους γύρω μας, όλο και περισσότερο!
Χριστίνα Κουλουμπή
Χριστίνα Κουλουμπή
Με το Βαλς των παραμυθιών» γυρίζετε όλη την Ελλάδα και σηκώνετε τα παιδιά μας από τον καναπέ. Πόση ευθύνη σας γεμίζει αυτό;
Το άτυπο ραντεβού μας ,που γίνεται τα τελευταία 25 χρόνια με παιδιά από όλη την Ελλάδα, μας γεμίζει χαρά, αγάπη που ανανεώνεται χρόνο με τον χρόνο και σίγουρα μεγάλη ευθύνη! Αυτή είναι η μοναδική γοητεία του θεάτρου! Ότι κινητοποιεί και ξεσηκώνει από έναν εφησυχασμό και παθητικότητα τον πολίτη ,την οικογένεια. Ο θεατής, επιλέγει και επιθυμεί να δει ζωντανά ,τις παραστάσεις μας, που έχουν φτιαχτεί με μεράκι,γνώση,ταλέντο,και απόλυτο σεβασμό για το κοινό, που μεγαλώνει μαζί μας ,αλλά και για τα πραματάκια που, ‘άγραφα χαρτιά’ ’συρρέουν, με εμπιστοσύνη μαζί με μαμά,μπαμπά,γιαγιά,παππού,θείους,νονούς!
Advertisement
Ποια ήταν η πρώτη σας φορά στο παιδικό θέατρο;
Θυμάμαι έπαιξα ,σχεδόν παιδί ήμουν, την Γάτα ,στο “Αυγο της Κότας”του Γ.Ιωάννου!Απίστευτη εμπειρία, με ‘’συναδέρφους ’’φίλους συνομήλικους!Μας σκηνοθετούσε η μητέρα μου! Η αξία που έχει το θεατρικό παιχνίδι σε αυτή την τρυφερή ηλικία, ανεκτίμητη…..
Πώς επιλέγετε κουστούμια για τις θεατρικές σας παραστάσεις;
Κάθε φορά, η δημιουργία της εικόνας που είναι η απόλυτη ευθύνη μου, απαιτεί ενδελεχή μελέτη από μέρους μου του έργου, απόφαση της ατμόσφαιρας που έχουμε να αποδώσουμε, και χτίσιμο λιθαράκι το λιθαράκι του συνόλου της αισθητικής της παράστασης μας! Συνήθως το ‘’ταξίδι’ ’ξεκινά αποσπασματικά στα όνειρα μου από τον Μάιο,συνεχίζει,παίρνει μορφή τον Ιούνη, με συνοδοιπόρο την βοηθό και φίλη μου, Έρρικα Αλαμάνου, και με τους υπέροχους αγαπημένους συνεργάτες μου γεννιέται, θεριεύει και ανδρώνεται τον Ιούλιο,Αύγουστο,Σεπτέμβρη,Οκτώβρη,για να παρουσιαστεί σε όλο του το μέγεθος τον Νοέμβριο. Κάθε χρονιά, είναι τα εφταμηνίτικα μωρά μου οι παραστάσεις μας!
Χριστίνα Κουλουμπή
Χριστίνα Κουλουμπή
Η τέχνη και ειδικά το θέατρο είναι μια συνεχής μαθητεία. Απαιτεί αδιάκοπη προσωπική εξέλιξη. Η ζωή σας είναι σε συνεχή αναζήτηση;
Θεωρώ υποχρέωση προς τον ίδιο μου τον εαυτό, να αναζητώ ολοένα και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης πάνω στην δουλειά μου .Πάντα με γνώμονα την δική μου, προσωπική αίσθηση για το ‘’ωραίο ‘’και αληθινό ,που φροντίζω όμως να εμπλουτίζεται, με νέες εμπειρίες. Δεν με ενδιαφέρει να κινούμαι στα γνώριμα και οικεία μονοπάτια …Τα μάτια μου,τα αυτιά μου,η ψυχή μου, ανοιχτά για να εμπνευστούν από το οτιδήποτε. Ταξίδια πραγματικά, αλλά και νοερά, εικόνες καθημερινότητας, συναντήσεις με τους ανθρώπους που αγαπώ και με το υπέροχο σκυλάκι μου την Λάκσμι.Είμαστε ζωντανοί οργανισμοί η κίνηση ιδεών,εικόνων,συναισθημάτων, απαραίτητη για την προσωπική μας ανάπτυξη. Αυτό δεν αναιρεί και την κορυφαία σημασία της πάυσης.Είμαι ένας άνθρωπος που αποζητώ την ξεκούραση,μετά από μια θυελλώδη δημιουργική μέρα!
Advertisement
Πώς αισθάνεστε που ό,τι πολύ ποθήσατε φτάνει στον κόσμο;
Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν είμαι ευτυχισμένη με την αποδοχή που νιώθουμε ,ως ομάδα, από τον κόσμο! Η ετυμολογία της λέξης‘’Ικανοποίηση’’δεν είναι τυχαία. Η Ποίηση, μας κάνει πιο όμορφη την ζωή μας . Μας θυμίζει την θεϊκή μας υπόσταση. Υπάρχουν στιγμές που ενωνόμαστε οι άνθρωποι κι αυτό επιτυγχάνεται με τον άγιο Έρωτα ,αλλά και με την Τέχνη!(μικρή ή μεγάλη ,χωρίς αξιολόγηση…κι ένας άνθρωπος να συγκινηθεί, έχει ευοδωθεί η συνάντηση…)
Με την Κάρμεν Ρουγγέρη έχετε κοινή θεατρική άποψη ή υπάρχουν και διαφωνίες;
Με την ”Κάρμεν των παιδιών’ ’με την δική μου μανούλα ,Κάρμεν, έχουμε μεγαλώσει μαζί…Έχουμε αλληλεπιδράσει,αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε τόσο όμοιες, όσο και διαφορετικές…Οι λέξεις ‘’κλειδιά΄΄για την σχέση μας, είναι σίγουρα η αγάπη, η εμπιστοσύνη και ο αλληλοσεβασμός! Λέξεις ζωτικές για οποιαδήποτε σχέση ζωής που είναι τόσο παντοδύναμα δυναμική .Κι επειδή -ως γνωστόν -τίποτα δεν μας χαρίζεται, αλλά το διεκδικείς και το κερδίζεις, νιώθω περήφανη για την αποτελεσματική μας συνύπαρξη συνδημιουργία τόσα χρόνια! Και βέβαια υπάρχουν διαφωνίες, αλλά μόνο γόνιμες έχουν αποδειχτεί! Κι αυτό επειδή το κίνητρο μας δεν είναι η επικράτηση της μιας η της άλλης, αλλά η αδιάκοπη κίνηση ιδεών και επιθυμία αμφοτέρων, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να προσφέρουμε μέσα από τις δουλειές μας!
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Θέλω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, δημιουργώντας για τις παραστάσεις μας! Ξέρω οτι περιμένετε με ανυπομονησία το « Βαλς με τα παραμύθια»κι εμείς ανυπομονούμε να έρθουμε κοντά. Ετοιμάζουμε τις παραστάσεις του χειμώνα,”Ο Τσάρος με την μακριά γενειάδα” και “Ο Θησέας κι ο Μινώταυρος”αλλά ζωγραφίζω και τις εικόνες για τα ομώνυμα βιβλία !

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Χριστίνα Κουλουμπή για το φωτογραφικό υλικό.
https://www.maxmag.gr/synenteukseis/christina-koyloympi/https://www.maxmag.gr/synenteukseis/christina-koyloympi/

Share on Google Plus

0 σχόλια: