ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΙΟΥΛΗ: ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

Μαρία Μητσιούλη χαίρομαι που βρίσκεσαι στο διαδικτυακό μας περιοδικό μας STATUSVOICE.GR και θα μας διαθέσεις λίγο από τον χρόνο σου για να μιλήσουμε για εσένα και τη συγγραφική σου δραστηριότητα. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για την παιδική και εφηβική σου ζωή;

Δική μου η χαρά και η τιμή για αυτήν την όμορφη συνέντευξη.Τα παιδικά κι εφηβικά μου χρόνια μυρίζουν οικογενειακή θαλπωρή και περιβάλλονται από αγάπη.Γεμάτα φίλους, συγγενείς και στιγμές που πλέον ρομαντικά έρχονται στον νου.Λάτρης των παραμυθιών , της γραφής και της ανάγνωσης , παιδιόθεν.Πάντα να σκαρώνω κείμενα και ιστορίες σαν αυτά που άκουγα από τον Μικρασιάτη παππού μου .       
 

 Έγινες πολύ μικρή ηλικιακά μητέρα. Πως αισθάνθηκες τότε για αυτό το θείο Δώρο;

Δοξάζω τον Θεό που με αξίωσε να ζήσω την μητρότητα.Καθαρά εγωιστικό συναίσθημα! Εγώ στάθηκα τυχερή αυτήν μου την επιλογή-γιατί δεν είναι επιλογή για όλες τις γυναίκες (το βιώνει η ηρωίδα του βιβλίου μου,αλλά με διαφορετικό τρόπο)-να την βιώσω στο έπακρο.

Ποιος είναι ο ορισμός σου για την οικογένεια και τι πρέπει να περιμένουμε από αυτή;
Για μένα ξεκάθαρα η οικογένεια είναι η βάση , ο πυλώνας.Όσο πιο γερά θεμέλια έχει μια οικογένεια,τόσο πιο ισχυρά κι ανθεκτικά είναι τα μέλη αυτής.Απλό.

Κι ας έρθουμε λίγο στη συγγραφική σου δράση. Πως προέκυψε η ανάγκη σου καταγραφής γεγονότων σε μια κόλλα χαρτί;

Εξ-Απ-Ανέκαθεν...που λέω κι εγώ! Θέλοντας να δώσω έτσι την μέγιστη έμφαση που μπορεί να δοθεί για να περιγράψω την ανάγκη μου και την αγάπη μου για την γραφή.Αυτό απαντώ στην ερώτησή σας.Παιδιόθεν λοιπόν, βίωνα την λύτρωση και δραπέτευα μέσα από τα γραπτά μου.Ξεκινώντας από το σχολικό λεύκωμα ,συνεχίζοντας στο εφηβικό ημερολόγιο και καταλήγοντας σε σκέψεις , ποιήματα, εξομολογήσεις ή πονήματα σε μεγαλύτερες ηλικίες.Για εμένα είναι ανάγκη , ανάσα και ψυχοθεραπεία.Είναι επικοινωνία και έκφραση.Είναι επιθυμία και ισορροπία.Είναι δημιουργία και ικανοποίηση.Είναι τρόπος ζωής!

 Ποιο ήταν το πρώτο σου συγγραφικό πονήμα και πως προέκυψε και ήρθε στην επιφάνεια;

Η αρχική μου συγγραφική δουλειά που έχει πάρει τον δρόμο της έκδοσης πια,είναι <<Η ωραία Ελένη>>,μια βραβευμένη νουβέλα. Η πρώτη όμως συγγραφική μου εμφάνιση έγινε με τις <<Μάγισσες της Θεσσαλίας>> ,ένα βιβλίο που αποτελείται από 22 διηγήματα των εκδόσεων iWrite,εκ των οποίων το δικό μου διήγημα με τίτλο <<Σαϊμέ Σουλτάν, η μάγισσα>> να έχει πάρει το πρώτο βραβείο. Η έκδοσή του ήταν αποτέλεσμα ενός πανελληνίου λογοτεχνικού διαγωνισμού. Ακόμη ένα διήγημά μου όμως με τίτλο <<Σαλαάμ>> υπάρχει σε συλλεκτική έκδοση των εκδόσεων Γράφημα, που έχει ξεχωρίσει με έπαινο.

Η οικογένεια σου στάθηκε αρωγός σε αυτές σου τις προσπάθειες ή πρόκειται για έναν προσωπικό αγώνα;

Όπως είπα πιο πάνω η οικογένεια για εμένα είναι ο θεμέλιος λίθος.Η δική μου οικογένεια στάθηκε και στέκεται αρωγός,συνοδοιπόρος,εμψυχωτής και παρακινητής των προσπαθειών μου γενικότερα.Στηρίζει κι αγκαλιάζει κάθε μου προσπάθεια με θαυμασμό και καμάρι.Γιατί πιστεύει σε εμένα.Κι εγώ σ εκείνη φυσικά !

 Τα προσωπα διαδραματίζουν ρόλους στα συγγραφικά σου πονήματα είναι αληθινά η πλάσματα της υπέρμετρης φαντασίας σου;

Τα πρόσωπα των ιστοριών μου είναι δημιουργίες δικές μου.Λατρεύω αυτήν την ικανότητα που έχουμε όσοι γράφουμε να πλάθουμε προσωπικότητες και να τους δίνουμε μορφή και χαρακτηριστικά.Χρώματα κι ανθρώπινη υπόσταση.Οι καταστάσεις όμως που ζούνε οι ήρωές μου είναι πέρα για πέρα αληθινές.Η έμπνευση είναι η ίδια η ζωή.

Ποιο από όλα τα συγγραφικά σου πονήματα αγάπησες περισσότερο; Ή έστω πόνεσες για αυτό;
Θα ακουστεί κοινότυπο , το γνωρίζω.Αλλά δεν ξεχωρίζω κανένα από αυτά.Και αυτών που έχουνε γίνει γνωστά μέσω της έκδοσής τους αλλά κι αυτών που βρίσκονται στο συρτάρι του γραφείου μου .

Θέλω να μας μιλήσεις για την τελευταία σου συγγραφική δουλειά και πως ήρθε η έμπνευση για αυτή..

Η ζωή  από μόνη της.Η καθημερινότητά μας.Ο άνθρωπος που ζει δίπλα μας και βιώνει παρόμοιες καταστάσεις .Η πλειονότητα όλων μας,καλείται κάποια στιγμή ν΄αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά.Είτε βιωματικά είτε ως απλοί θεατές ή αυτήκοοι μάρτυρες.Η ζωή είναι το μονόπρακτο του καθενός μας.Ο χρόνος είναι η σκηνή του θεάτρου κι εμείς οι πρωταγωνιστές του.Ο καθένας από εμάς ερμηνεύει τον δικό του ρόλο,επιλέγοντάς τον.Ενίοτε αυτός επηρεάζεται κι ανατρέπεται στην εξέλιξη της παράστασης, από διάφορα γεγονότα.Αλλά πάντα το τέλος αυτής , το καθορίζουμε εμείς με τις δικές μας επιλογές.

 Το βιβλίο αυτό από ότι γνωρίζω πήγε παρά πολύ καλά!!!!!!! και μάλιστα ο κόσμος περιμένει κάποια νέα σου δουλειά. Ισχύει αυτό;
Ναι η <<ΖΩΗ>> αγαπήθηκε πολύ.Στην Λάρισα παρουσιάστηκε πέρυσι την 1η Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας με την στήριξη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και ομιλητή τον κύριο αντιδήμαρχο Δημήτρη Δεληγιάννη,σε ένα κοινό 130 ατόμων.Την ίδια επιτυχία είχε και στον Βόλο και την Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάστηκε και προβλήθηκε στα αντίστοιχα καταστήματα των Public. Το δεύτερο βιβλίο μου είναι ήδη στα σκαριά.

Ένας συγγραφέας πρέπει να κρατά τα συναισθήματα του μακρυά από τους ήρωες του;
Δεν ξέρω ποια είναι η σωστή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.Αυτό που ξέρω πολύ καλά είναι ότι εγώ βιώνω στο έπακρο τον κάθε χαρακτήρα των έργων μου.Γιατί αλλιώς θαρρώ,ότι δεν μπορεί να αποτυπωθεί το συναίσθημα σωστά !

Τα βιώματα ενός συγγραφεα τον επηρεάζουν στη συγγραφή των βιβλίων σου;

Σαφώς επηρεάζουν.Πολλές φορές γίνονται η αφορμή για την γραφή κειμένων.Ένας συγγραφέας χωρίς βιώματα και εικόνες ζωής δεν μπορεί να αποδώσει .Από την άλλη βέβαια , δεν σημαίνει πως η ιστορία που αποτυπώνεται σαν γραφή, είναι και βίωμα αυτό καθ΄αυτό του συγγραφέα.

 Έχεις ένα συζυγο και δυο υπέροχες κόρες. Ποσό περήφανη αισθάνεται η οικογένεια σου για εσένα;
Αυτό φαίνεται από την παρουσία τους στο πλευρό  μου.Διπλάσια υπερήφανη αισθάνομαι γι΄αυτούς !

Μέσα από τη συγγραφή αισθάνεσαι μια συναισθηματική ολοκλήρωση ;
Όπως ανάφερα και πιο πάνω στην 4η ερώτησή σας για εμένα η συγγραφή είναι τρόπος ζωής.Είναι ένας συναισθηματικός οργασμός στην πληρότητά του.

Μαρία μου χαίρομαι για τον χρόνο που μας διέθεσες και όλη η συντακτική ομάδα του STATUSVOICE.GR σου εύχεται ο,τι καλύτερο για εσένα και την οικογένεια σου για το 2020 και σύντομα να σε θαυμάσουμε στο νέο σου βιβλίο. Ας σημειώσουμε επιπλέον ότι τα διαδικτυακα περιοδικά FEMALEVOICE.GR και STATUSVOICE.GR θα παρουσιάσουν το τελευταιο σου βιβλίο στις 15 Φεβρουαρίου στο δεύτερο όροφο του Passerelle. Με χαρά θα περιμένουμε όλο τον κόσμο να προσέλθει και να αγοράσει το υπέροχο βιβλίο σου που θα παρουσιάζουμε "Ζωή.....η ζωή μου!!!!".

Σε ευχαριστούμε
 Μαριεττα Λάμπρου
Δικηγόρος
 παρ' Αρείω Παγω και διευθύντρια των statusvoice και femalevoice
Share on Google Plus

0 σχόλια: