Βούλα Ντριγκόγια:2020 η χρονιά των Νοσηλευτών.

Βούλα Ντριγκογια χαίρομαι από καρδιάς που φιλοξενεισαι στο διαδικτυακό μας περιοδικό STATUSVOICE.GR με την ιδιότητα της νοσηλεύτριας.Πως αποφάσισες να ακολουθήσεις σπουδές στη Νοσηλευτική;

Η χαρά είναι δική μου Μαριέττα μου που φιλοξενουμαι στο περιοδικό σου.Η Νοσηλευτική είναι το 2ο πτυχίο μου μετά τη Φιλοσοφία.Για το λόγο ότι η Νοσηλευτική δεν θεωρείται επάγγελμα αλλά λειτούργημα,την επέλεξα.Από μικρή ένιωθα έντονα την ανάγκη να βοηθω και να φροντίζω τους ανθρώπους.Μου αρέσουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες,γι' αυτό προσπαθώ να συνδυαζω και τα δύο μου πτυχία.

 Ο νοσηλευτής ασκεί λειτούργημα.Πόσο δύσκολο είναι αυτό το λειτούργημα;

Το λειτούργημα του νοσηλευτή είναι πολύ δύσκολο.Επηρεάζεται από το περιβάλλον εργασίας,τον εξοπλισμό,τα φάρμακα,το προσωπικό,το ωράριο.

Αντλεί όμως και ηθικές απολαβές από αυτή την εξάσκηση;

Σίγουρα κάθε νοσηλευτής μέσα από την εξάσκηση αντλεί και ηθικές απολαβές.Πολλές φορές φτάνουμε στα όρια της κούρασης και της πίεσης,αλλά η φροντίδα και η βοήθεια στον συνάνθρωπο αποτελούν τη μέγιστη ικανοποίηση.

Οταν κάποιος ασθενής είναι σε άσχημη σωματική ή ψυχική κατάσταση,πως αντιδρά συνήθως απέναντι στο νοσηλευτή;

Πολλές φορές οι ασθενείς λόγω της απογοήτευσης ή της ντροπής που αισθάνονται με την κατάστασή τους αντιδρούν άσχημα και επιθετικά απέναντι στους νοσηλευτές.Χρειάζεται σωστός χειρισμός και φυσικά κατανόηση.

Στην Ελλάδα του 2020 έχει επηρεαστεί το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο του νοσηλευτή;

Εχουν επηρεαστεί και τα δύο πάρα πολύ.Οι φυσικοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι πολλοί (μυοσκελετικες διαταραχές,αιχμηροι τραυματισμοί,έκθεση σε βιολογικούς και χημικούς παράγοντες κινδύνου).Επίσης υπάρχουν και οι ψυχοκοινωνικοι κίνδυνοι (βία στον εργασιακό χώρο,στρες,ασταθές ωράριο εργασίας,επαγγελματική εξουθένωση).Ολοι θα έχετε ακουστα το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης BURN OUT.Οσο για τις οικονομικές απολαβές,η νοσηλευτική δεν αμείβεται.

Κατά πόσο επίσης έχει επηρεαστεί η μετανάστευση των νοσηλευτών;

Πολλοί νοσηλευτές εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό,όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας,οικονομικές απολαβές και καλύτερες προοπτικές ως προς την εξέλιξη του επαγγέλματος.

Οι νοσηλευτές οποιασδήποτε ειδικότητας είναι απαραίτητο να φέρουν γνώσεις ψυχολογίας και κατά πόσο αυτό είναι εφαρμόσιμο;

Προσωπικά πιστεύω,πως θα ήταν χρήσιμο οι νοσηλευτές να έχουν και γνώσεις ψυχολογίας,ίσως με κάποιο εξειδικευμένο σεμινάριο,ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται το άγχος τους και το άγχος των ασθενών.

Το λειτούργημα αυτό επηρεάζει την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του νοσηλευτή;

Ασφαλώς και επηρεάζει την προσωπική ζωή.Δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος.Επίσης τα προβλήματα και την κούραση της δουλειάς τα μεταφέρεις και στο σπίτι.

Πόσο δύσκολο είναι το λειτούργημα του νοσηλευτή κατά τη διάρκεια των εορτών;

Σε περίοδο εορτών το λειτούργημα του νοσηλευτή γίνεται δυσκολότερο.Ποιος νοσηλευτής ή ασθενής δεν θα ήθελε να είναι σπίτι του  γιορτινες μέρες και υγιής;

Οι συγγενείς των ασθενών δημιουργούν συχνά προβλήματα στην άσκηση του λειτουργηματος;

Πολλές φορές δημιουργείται ένταση ανάμεσα στους νοσηλευτές και τους συγγενείς των ασθενών.Ο πόνος,το άγχος,η απογοήτευση και η οργή δεν καταλαγιαζουν εύκολα.Εξασκεισαι στην υπομονή.

Το 2020 θα είναι το έτος των νοσηλευτών.Τι εχεις να μας πεις γι αυτό;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ορίστηκε το 2020 ως το έτος των νοσηλευτών και των μαιών.Αυτό προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale. Το 2020 είναι σημαντικό για τον ΠΟΥ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νοσηλευτικής και της μαιευτικής για την καλυψη της Παγκόσμιας Υγείας.

Είναι όλοι οι γιατροί συνεργάσιμοι με τους ασθενείς;

Η συνεργασία μεταξύ ιατρών-νοσηλευτών είναι ένα παιχνίδι,που πολλοί θεωρουν οτι συνεχίζεται.Οι νοσηλευτές επιδιώκουν πάντα την έγκριση των ιατρών και οι ιατροί επιδιώκουν να διατηρήσουν την εξουσία τους:έτσι διατηρείται ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ τους.

Υπάρχει κώδικας νοσηλευτικης δεοντολογίας και ποια είναι τα βασικα του στοιχεία;

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Υπ' αριθμόν 216/25-7-2001 υπάρχει Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας.Οι σημαντικότερες αρχές αναφέρονται στη συμπεριφορά των νοσηλευτών προς τους ασθενείς,το κοινωνικό σύνολο και μεταξύ τους,με οποιοδήποτε τρόπο και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους.Κάποιες από αυτές τις αρχές είναι οι εξής:α)Ο νοσηλευτής οφείλει να αποτελεί υπόδειγμα έντιμου και ανεπιληπτου ατόμου.β)Πρωταρχική μέριμνα του νοσηλευτή κατα την παροχή υπηρεσιών του είναι η καλυψη των αναγκών του ανθρώπου σαν βιοψυχοκοινωνικη και πνευματική οντότητα.γ)Ο νοσηλευτής οφείλει απόλυτο σεβασμο στην προσωπικοτητα και τιμή του ασθενή.δ)Ο νοσηλευτής οφείλει να επιδεικνύει την ίδια φροντιδα προς ολους τους ασθενείς.ε)Ο νοσηλευτής οφείλει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους,τους ιατρούς και το λοιπό προσωπικό παραμερίζοντας καθε διαφορά με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή.στ)Ο νοσηλευτής οφείλει να τηρεί την ιεραρχία.

Ποιος πόνος είναι πιο σημαντικός ο σωματικος ή ο ψυχικός;

Θα προσπαθήσω να δώσω την απάντησή μου μέσα από μια ψυχαναλυτική προσέγγιση του πόνου,ώστε να εξιταρω λίγο τους αναγνώστες.Δεν υπάρχει ουσιαστικά διαφορά αναμεσα στον σωματικό και τον ψυχικό πόνο.Ο σωματικος πόνος είναι μία αίσθηση στο σώμα,που προκαλείται από μία μαζική είσοδο ενέργειας,η οποία κατακλύζει το ασυνείδητο,το κέντρο του ψυχισμού.Η είσοδος ενέργειας προκαλεί μια κατασταση αιφνιδιασμού και σύγκρουσης στο εγώ,που ονομάζεται τραύμα.Στον ψυχικό πόνο,η ρήξη,ο τραυματισμός δεν τοποθετείται στο προστατευτικό περίβλημα του εγώ,αλλά στη σχέση αγάπης που μας συνδέει με τον άλλο.Η ρήξη προκαλείται από την απώλεια του αντικειμένου.Το εγώ αμύνεται στο τραύμα με το να αποσυνδεει ολες τις αναπαραστάσεις του,για να υπερεπενδυσει την εικόνα του αγαπημένου αντικειμένου.Δεν ποναμε λόγω της απώλειας αλλά λόγω των συνεπειών που προκαλούνται μέσα μας από την απώλεια.Αυτό που χάνω,δηλαδή και ποναω,είναι η συνοχή και η ύφανση μιας φαντασιωσης απαραίτητης για τη δομή μου.Η αντίληψη λοιπόν του πόνου σωματικού ή ψυχικού θεωρώ ότι είναι υποκειμενική.

Τι σου έχει διδάξει το λειτούργημα του νοσηλευτή μέχρι τώρα;

Πάρα πολλά πράγματα θα έλεγα,αλλά ένα είναι το πιο σημαντικό:πως η ανθρώπινη θέληση μπορεί να νικήσει και όχι να νικηθεί!!!

Μαριέττα Λάμπρου για το statusvoice
Share on Google Plus

0 σχόλια: