ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΝΟΤΑΣ: ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ

Νεκτάριε Νότα χαίρομαι που είσαι στην παρέα του STATUSVOICE.GR
Και θα μας αφιερώσεις το χρόνο σου για να μάθουμε πολύ περισσότεροι το ταλέντο σου πάνω στην ποίηση.

Ποια ήταν η γενεσιουργός αιτία για αυτή την ανάπτυξη του ταλέντου σου στην ποίηση;

-  Νομίζω ότι η γενεσιουργός  αιτία. υπήρξε  η γνώση,  μέσα από την οποία βγήκε η παρότρυνση για έκφραση και δημιουργία. Η γνωριμία μου τα πρώτα χρόνια  με τους νεότερους  ποιητές όπως  Δ. Σολομό και Οδυσσέα  Ελύτη,  αλλά και με τους αρχαίους επικούς μας ποιητές  όπως ο Όμηρος,  ο ραψωδός που γέννησε τον έντεχνο λόγο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς το έπος της  Ιλιάδας και της Οδύσσειας  θα ήμασταν φτωχοί στο πνεύμα. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί  πατέρας της ποίησης.

Μέσα από τους στίχους της Οδύσσειας ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου, με τους δικούς μου στίχους.  Αυτή μου η ανάγκη  μεγάλωσε  και  από το γεγονός ότι γεννήθηκα έλληνας, γιατί η εθνικότητα για έναν ποιητή είναι μια  από τις κύριες αιτίες για δημιουργία. Αγαπώ την Ελλάδα μας  που με εμπνέει, όπως και την ποίηση. Είναι αυτό το ανύψωμα του νου που σε συνεπαίρνει. Όμως το γράψιμο τελικά δεν είναι η αρχή αλλά το τέλος, είναι η γνώση,  η εμπειρία που την αποχτάς πιο πολύ με το διάβασμα και σε σχέση με τη λακωνικότητα, την αναζήτηση και τη μεγάλη αγάπη, τότε είναι που δημιουργείς.

Νεκτάριε ποια είναι η κύρια επαγγελματική σου απασχόληση;

- Στο επάγγελμα είμαι στρατιωτικός με τον βαθμό του ανθυπασπιστή στην πολεμική αεροπορία. Στα ενδιαφέροντα μου  εκτός από το να γράφω συγκαταλέγεται και η Ζωγραφική.

 Παλιότερα είχα ζωγραφίσει  οχτώ πίνακες με θέμα  την φύση. Μου αρέσει να ζωγραφίζω  γιατί δίνει άλλη διάσταση, αφήνει το νου να ταξιδεύει στη δημιουργία και να ξεφεύγει από τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε.
 Σε πολλά  αεροπλάνα έχω κάνει ζωγραφιές μαζί με συναδέλφους. Το άλλο πρόσωπο της 110.

Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ποίηση είναι λένε και πιο ευαίσθητοι στην γκάμα των συναισθημάτων τους, με τις κεραίες ολάνοιχτες σε ποικίλα συναισθήματα. Ισχύει αυτό;

Θεωρώ ότι μπορούμε να δούμε  διαφορετικά είδη ανθρώπινων συναισθημάτων. Το πρώτο  και το κυριότερο για τον άνθρωπο και για τον έλληνα είναι η αγάπη για την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια αλλά και την ποίηση. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα. αγαπούν την ποίηση και γενικότερα τη λογοτεχνία. αυτό φαίνεται από τα βιβλία που κυκλοφορούν σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο. Έχω λάβει μέρος με συμμετοχή σε τρία διαφορετικά βιβλία και σε αυτά ξεχειλίζουν  συναισθήματα από μια και μοναδική πηγή και αυτή δεν είναι άλλη από την Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι πως εάν δεν υπάρξει συναίσθημα  να ταρακουνάει το μυαλό μας, δεν θα υπάρξει και ποίηση.

Έχεις προβεί σε κάποια έκδοση ποιημάτων και ποια είναι αυτή και που μπορούμε να την βρούμε;

- Έχω δημοσιεύσει μια ποιητική συλλογή  με τίτλο «Η ψυχή ονειρεύεται, και η καρδιά αγαπάει» το 2018. Έκανα τρεις παρουσιάσεις αυτής, στο χωριό μου την  Τερψιθέα, στον Τύρναβο στο αρχοντικό Καράσσου, αλλά και στην Αθήνα  στο Μερώποιον ίδρυμα,  υπό την Αίγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων,  με συμμετοχή και  της ΔΕΕΛ. Είναι αυτοέκδοση και δεν κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Σύμφωνα με την άποψη σου ποιητής γεννιέται κανείς  ή γίνεται.

Eδώ  ισχύουν και οι δύο περιπτώσεις. Ο ποιητής έχει  πηγαία έμπνευση πρέπει  όμως για να τελειώσει το έργο του να ψάξει, να μάθει  μέσα από πηγές. Όπως είπα και  πριν  από τη γνώση γεννιέται ένα ποίημα. Πάντα σε συνδυασμό με την απομόνωση και το ψάξιμο  με τον εαυτό μας, αυτή η συνομιλία φέρνει τη δημιουργία. Πρέπει  να την ζήσεις για να  την γράψεις  και  να την προσφέρεις στους αναγνώστες, για να μπουν στην ψυχή του ποιητή. Νομίζω πως και οι δύο περιπτώσεις ισχύουν. Σαν ποιητής  προτιμώ την απομόνωση για την εξιλέωση της ψυχής, μέχρι  την τελευταία σταγόνα που μπορεί να δώσει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Κάπως έτσι είναι μία πηγαία συναισθηματική ψυχή και συγκεκριμένα η δική μου. Παραθέτω τους στίχους ενός από τα ποιήματά μου:

Γιατί η θάλασσα είναι τόσο όμορφη, άραγε;
Κανείς δεν ξέρει.
Ίσως, δεν έψαξαν πολύ βαθιά.
Ίσως, πρέπει να μπεις πιο βαθιά στης θάλασσας την ομορφιά.
που την βρίσκει κανείς την ομορφιά της,
μα μέσα μου είναι.
Είναι η θάλασσα πλατιά και απέραντη και βαθιά,                                                   
με τα καταγάλανα νερά της.
Και αν καμιά φορά σκίζει η βάρκα τα νερά,
ενώνεται ξανά μόλις φύγει και ησυχάσουν και αυτά.
Είναι δυνατή, με ύφαλο κοραλλιογενή,
και πλαγκτόν  χιλιάδων στρεμμάτων, να ‘ναι σταθερή.
Τα κύματα την ανεβάζουν
και ο αφρός την δυναμώνει,
ο ήλιος μέσα της, την καθοδηγεί
και όταν πέσει φεγγάρι, ονειρεύεται,
της δείχνει τον δρόμο των αστεριών
Έχει χάρη και την παναγιά στο πλάϊ.
Αρχάγγελοι της χαίρονται,
κινούν σύννεφα και βροχή,
πάνω σε πάγο γλιστρά και ο αέρας       
και ο αέρας την αρπάζει στην στιγμή.

Είναι μία πραγματικότητα αυτό το ποίημα και με εκφράζει απολύτως, γιατί το έγραψα για αυτό ακριβώς τον λόγο.

Ο Γεώργιος Σεφέρης είχε πει σε μία συνέντευξη του

«για να λέγεσαι ποιητής πρέπει και να κατασκευάζεις»,


Πάντως για να ξέρουν οι φίλοι του STATUS  VOICE. GR η τρόποι είναι τρεις της δημιουργίας,  ο απολύτως πηγαίος  ο πηγαίος και λίγο ψάξιμο μαζί για να το κάνεις πιο ελκυστικό προς το κοινό και το απολύτως κατασκευασμένο. Εγώ προτιμώ το  πηγαίο γιατί έτσι ξεκίνησα.

            H Ελλάδα γέννησε πολλούς ποιητές και ποιήτριες και είμαστε ως Έλληνες περήφανοι για αυτούς. Ποιους θαυμάζεις περισσότερο;

Ανέφερα τρεις μεγάλους ποιητές αν αφήσω στην άκρη τον Όμηρο που είναι και ο πατέρας της ποίησης μας, οι άλλοι δύο Διονύσιος Σολωμός και ο Οδυσσέας Ελύτης είναι  δύο ποιητές που έχουν καταφέρει να κάνουν ένα ολοκληρωμένο έργο σε συγκεκριμένες  δύσκολες εποχές για την χώρα μας, στέκουν και θα στέκουν στους αιώνες,  όπως και άλλοι θαυμάσιοι και άξιοι για το έργο που άφησαν πίσω τους.
Ένας από αυτούς που πρέπει να αναφέρω είναι ο Γεώργιος Σεφέρης, ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος με δυνατή πένα,  αλλά και ο Γιάννης Ρίτσος, ο  Κωστής  Παλαμάς είναι πάρα πολλοί οι μεγάλοι ποιητές που έχει βγάλει αυτή η χώρα. Όπως και στην ξένη Λογοτεχνία, πολλούς μπορώ να αναφέρω που μας συγκινούν, η μας έχει βάλει σε σκέψεις, ένας από αυτούς είναι ο μεγάλος φιλέλληνας Βόλφγκανγκ Γκαίτε.

Είναι ένας από τους σημαντικούς ποιητές, παγκοσμίως μπορώ να πω του πνεύματος, σε όλη του την ζωή δούλεψε για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την πηγαία φιλοσοφική συγγραφή του. Όμως και άλλοι ποιητές και ποιήτριες λιγότερο γνωστοί, έχουν αφήσει τον ακατέργαστο λίθο τους στο βωμό της ποίησης.

Μέσα από την ποίηση εκφράζεις τα συναισθήματα σου και μεταφέρεις μηνύματα στον κόσμο.

 Στην πηγαία ποίηση υπάρχει μια πληθώρα συναισθημάτων τα οποία δεν μπορείς να  μεταφέρεις  εκείνη την χρονική στιγμή με την φωνή και αναγκάζεσαι να γράφεις με τις ώρες, κάποια στιγμή οι ποιητές και οι ποιήτριες γράφουν χωρίς να ξέρουν αν είναι νύχτα η μέρα, δεν πεινούν δεν διψούν μερικές φορές τελειώνει η μελάνη και αναγκαστικά σταματούν και εκεί βλέπουν την πραγματικότητα. Όπως είπα, οι ποιητές και οι ποιήτριες είναι ακατέργαστα διαμάντια.

 Η οικονομική κρίση που κατά την άποψη μου είναι και κρίση αξιών επηρέασε την έμφαση συναισθημάτων των ανθρώπων της χώρας μας;

- Η οικονομική κρίση μαζί με τον πόλεμο επέφεραν πολλές αλλαγές στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Έτσι όχι μόνο επηρέασε τα συναισθήματα, αλλά δημιούργησε μεγάλα έργα από ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους. Οι πρόσφυγες, παιδιά που πεινάνε και που πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας προκειμένου να ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες, οι αρρώστιες σε νέους ανθρώπους, η ανεργία, η αδικία και γενικά ο ανθρώπινος πόνος ,έφτιαξαν προβληματισμούς  στους σημερινούς καλλιτέχνες, που προβάλουν με το δικό τους τρόπο τη  διαμαρτυρία στον ανθρώπινο πόνο.

Επειδή είσαι περισσότερο ποιητής του έρωτα, πιστεύεις στον πραγματικό έρωτα και την αληθινή αγάπη;

- Ο έρωτας είναι πηγή ζωής και δημιουργίας. Έρωτας μπορεί να είναι η ομορφιά ενός λουλουδιού που μας συγκινεί. Έρωτας μπορεί ακόμη να είναι και έννοιες, ιδέες μεγάλες,  όπως  η Πατρίδα,  η Θρησκεία, η Αεροπορία,  η μητέρα Ελληνίδα.

 Τα ποιήματα έχουν τον χαρακτήρα τους, όπως είναι και στο βιβλίο μου «Η ψυχή Ονειρεύεται και η Καρδιά αγαπάει». Δεν νομίζω ότι  μπορώ να χαρακτηριστώ ποιητής του έρωτα, όμως  γράφω με πάθος και έρωτα για ζητήματα που με απασχολούν και με συγκινούν.  Όπου με καθοδηγεί η ψυχή μου.  Η αληθινή αγάπη σύμφωνα με τη γνώμη μου  υπάρχει στα πρόσωπα τον ανθρώπων  και φαίνεται από  την συμπεριφορά τους.

Τα νέα παιδιά αφήνονται να αγαπηθούν και να αγαπήσουν;

-  Ο έρωτας στα νέα παιδιά υπάρχει και είναι δεδομένος,  με διαφορετικές συνθήκες ευαισθησίας  στην εποχή μας από την εποχή των παππούδων μας. Η τεχνολογία διαμορφώνει, αλλάζει, χαλάει και καταστρέφει σχέσεις. Αλλά μπορεί και να ενώνει απρόσωπα  μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού και όχι εξ επαφής. Βλέπουμε  επικίνδυνες, απρόσωπες ανθρώπινες σχέσεις,  πίσω από το κινητό και τον υπολογιστή,  για τα νέα παιδιά, που δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση και ακούμε για βιασμούς, νέους  που παρασύρονται από επιτήδειους του διαδικτύου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή  και στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τον υπολογιστή. Το διαδίκτυο είναι μια πραγματικότητα που υπάρχει στην καθημερινότητά τους και απασχολεί ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα, γι αυτό  και πρέπει να  έχουν τη σωστή ενημέρωση από την οικογένεια  και το σχολείο.
Όμως ερωτεύονται με πάθος πιστεύω και έχουν ανάγκη να ζήσουν τον αληθινό έρωτα. Στο τέλος η αγάπη είναι αυτή που πρέπει να βγαίνει νικητής και  η τεχνολογία μόνο να βοηθάει.

 Βλέπω  πολλά ερωτευμένα  ζευγάρια και είναι πολύ καλό αυτό για την κοινωνία μας.
Θα έπρεπε η ποίηση να διδάσκεται πιο συστηματικά στα σχολεία;

- Ότι παράγουμε πρέπει και να το αξιοποιούμε, δεν το κάνουμε όμως σε τέτοιο βαθμό για να στρέψει τα παιδιά μας στην ποίηση.
Όσα  παιδιά διαβάζουν ποίηση ή και γράφουν γιατί είναι πολλά που ασχολούνται, ανεβάζουν το πνεύμα τους. Για αυτό υπάρχει και το πολύ σωστό  αίτημα,  να μπει η Δημιουργική Γραφή στα σχολεία.

θα χαρούμε ιδιαίτερα να μας καλέσεις σε κάποια εκδήλωση  σου που θα παρουσιάζεις  την ποίηση σου και να σε απολαύσουμε να την απαγγείλεις. Έχεις κάποιο σχέδιο για το 2020. Χάρηκα Νεκτάριε Νότα που μου αφιέρωσες το χρόνο και την διάθεση σου και να αφήσω τους αναγνώστες μας να απολαύσουν τα υπέροχα που έχεις να μας καταθέσεις από ψυχής . Σου εύχομαι καλή χρονιά και κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή…
-Θα σας καλέσω αυτό είναι σίγουρο, όταν θα είναι έτοιμη η δεύτερη ποιητική μου συλλογή.

Και εγώ από την πλευρά μου να σας  ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε  να δώσω την συνέντευξη στο STATUS VOICE.GR 

Μαριέττα Λάμπρου

Share on Google Plus

0 σχόλια: