Το 90% όσων νόσησαν από κορωνοϊό ήταν καπνιστές δήλωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠΦόβους εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, για επερχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας εάν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104.6 και έκανε έκκληση για περισσότερες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ενώ υποστήριξε ότι αποτελεσματικά θα είναι τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού: «Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα γίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν συνεχίσουμε έτσι, με τόσους πολλούς απείθαρχους. Είμαστε  στην αρχή ακόμα, σε δεκαπέντε μέρες θα φανούν τα μέτρα, που πήραμε τώρα. Πολύ το φοβάμαι ότι θα έχουμε έξαρση».
Όσον αφορά την συμπεριφορά του COVID-19 ανέφερε: «σε ένα μικρό ποσοστό, αυτός ο ιός ενώ δεν έχει εκδηλώσεις και πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά, μπορεί να κάνει εκδηλώσεις, κάτι που δεν κάνουν άλλοι ιοί. Όταν την πέμπτη – έκτη ημέρα τα συμπτώματα είναι ήπια, αρχίζεις να καθησυχάζεις. Όμως ο ιός αυτός σε ένα ποσοστό 15% συμπεριφέρεται διαφορετικά και μπορεί να επιδεινώσει την συμπτωματολογία».Σύμφωνα με την κ.  Παγώνη το 85% των κρουσμάτων περνάει ήπια τη νόσο και στο 15%, έχουμε τις σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θανάτους, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όσοι πάσχουν από καρδιολογικά νοσήματα, αναπνευστική ανεπάρκεια, όσοι κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, και είναι ανοσοκατασταλμένοι, οι αρρύθμιστοι διαβητικοί. Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ διευκρίνησε ότι την ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι καπνιστές, ενώ τόνισε ότι «το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό είναι καπνιστές».
Την ίδια παραδοχή έκανε πριν λίγες ημέρες και ο νευροχειρούργος Παναγιώτης Παπανικολάου σχολιάζοντας ότι «όποιος καπνίζει πάνω από 15 χρόνια ανήκει σε ευπαθή ομάδα γιατί έχει ένα βαθμό χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας».
newsit.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: