Με 8 βραβεία ηΕλληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αγκάλιασε την Ευτυχία

Με 8 βραβεία ηΕλληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αγκάλιασε την Ευτυχία


Με 8  Ίρις η Ευτυχία είναι, όπως αναμενόταν, η ταινία της χρονιάς και για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το βιογραφικό δράμα του Άγγελου Φραντζή σάρωσε και στα βραβεία της ΕΑΚ, μετά το ελληνικό box office – δεδομένο που όπως φαίνεται εκτιμήθηκε και από τα μέλη της Ακαδημίας. Η φετινή απονομή πραγματοποιήθηκε λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλλε η πανδημία για πρώτη φορά στην ιστορία της με ανακοίνωση live streaming, την οποία πραγματοποίησαν οι ηθοποιοί Έλλη Τρίγγου και Χρήστος Λούλης.  Ωστόσο παρά τη νίκη της στις περισσότερες τεχνικές κατηγορίες η Ευτυχία έχασε δυνατά βραβεία όπως της μουσικής, του Α γυναικείου ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί – μετά τον εξοβελισμό της από τα σενάρια της χρονιάς – η απώλεια του βραβείου σκηνοθεσίας από τον Άγγελο Φραντζή.


Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει μια μικρή καραμπόλα – μοιρασιά κάποιων βραβείων και σε άλλες ταινίες που μπήκαν σφήνα στους νικητές, όπως Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών (που κέρδισε σχεδόν ανέλπιστα δύο βαρύτιμα βραβεία, αυτά του Α γυναικείου ρόλου και της Σκηνοθεσίας), η Winona (που πήρε τα βραβεία μουσικής και μοντάζ) ενώ 2 νίκες σημείωσε και το Cosmic Candy (πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδος και Ειδικών εφέ).

Τέλος μια νίκη σημείωσε ο Απόστρατος (σενάριο) και το Ζίζοτεκ (φωτογραφία). Στις εκπλήξεις της απονομής χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγεται και η νίκη της Κατερίνας Κοτζαμάνη για την ταινία μικρού μήκους της χρονιάς – με το Electric Swan – καθώς τα μέλη της ΕΑΚ προσπέρασαν τον Βασίλη Κεκάτο και τον Χρυσό Φοίνικα που έφερε από τις Κάννες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους νικητές/τριες της φετινής απονομής προτάθηκαν και κέρδισαν το βραβείο στην ειδικότητα τους για πρώτη φορά. Αυτό αποτελεί διάθεση ανανέωσης για την ίδια την Ακαδημία.

Βραβεία Ίρις Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφου 2020  Ειδικά Εφέ: Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Γιάννης Αγελαδόπουλος, Ανδρέας Χέλμης, Γιώργος Φουκαράκης για το «Cosmic Candy» Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου για την «Ευτυχία» Ήχου: Νίκος Μπουγιούκος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιώτης για την «Ευτυχία» Ενδυματολογίας: Ιουλία Σταυρίδου για την «Ευτυχία» Σκηνογραφίας : Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος για την «Ευτυχία» Πρωτότυπης Μουσικής : Δεσποινίς Τρίχρωμη, The Boy για τη «Winona» Μοντάζ : Νίκος Πάστρας για τη «Winona» Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη για το «Ζίζοτεκ» Β’ Γυναικείου Ρόλου: Κάτια Γκουλιώνη για την «Ευτυχία» Β’ Ανδρικού Ρόλου: Θάνος Τοκακης για την «Ευτυχία» Α’ Γυναικείου Ρόλου: Αγγελική Παπούλια για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» Α’ Ανδρικού Ρόλου: Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης για την «Ευτυχία» Σεναρίου: Ζαχαρίας Μαυροειδής για τον «Απόστρατο» Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Ρηνιώ Δραγασάκη για το για το «Cosmic Candy» Σκηνοθεσίας: Σύλλας Τζουμέρκας για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: Heatwave του Φωκίωνα Ξένου Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης: Χειροπαλαιστής του Γιώργου Γούση Μικρού Μήκους Ταινίας: Electric Swan της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη Ταινίας Τεκμηρίωσης: Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: Ευτυχία | Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Share on Google Plus

0 σχόλια: