Μουσικές,κορδέλες και διακρίσεις

Χρόνια τώρα οι τοπικές αρχές, δήμος και αστυνομική διεύθυνση , αλλά ακόμη και η εκάστοτε κυβέρνηση, αδιαφορεί για τη φυλή των Ρομά, τσιγγάνων ή Ρουμανόβλαχων ή βλαχόφωνων. Αλλά και των μπαλαμών της περιοχής μας. Κάθε περιοχής που συνυπάρχουν Ρομά και μπαλαμοί.
Αρχικά έχουμε κατά μπερδευτεί.
Πώς εισπράτεις επιδόματα και δάνεια και οποιοδήποτε άλλο προνόμιο, που προορίζεται για τους ΡΟΜΑ και μετά φωνάζετε  απελπισμένα πως δεν είστε Ρομά.
Το κράτος αποφάσισε πως αφού δηλώνει Ρομά είναι, του δίνει ότι έχει αποφασίσει να δώσει για τους Ρομά, αλλά μετα αρνείται την καταγωγή αυτή.
Σαφώς φταίτε όλοι, αλλά μικρή σημασία έχει εν μέσω πανδημίας να το λύσουμε. Άλλωστε όλοι μαζί είμαστε Έλληνες, αυτό έχει σημασία.
Θα ήθελα πάντως να δω μετά την πανδημία να συζητιέται σοβαρά το θέμα.Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην συνοικία της Νέας Σμύρνης Λάρισας, μπαλαμοι και Ρομά μαζί, πήγαμε μαζί σχολείο, παίξαμε στις ίδιες πλατείες και στις ίδιες πλατείες μαλώσαμε όπως όλα τα παιδιά του κόσμου, που όταν μεγαλώνουν ξεχνάνε τους παιδικούς καυγάδες, αλλά δεν ξεχνούν τις παιδικές χαρές. Όχι εκείνες με τις κούνιες τις άλλες, εκείνες τις μνήμες με τα συναισθήματα, μιας εποχής ωραίας.
Ποτέ κανείς δεν μας είπε να μην παίζουμε μεταξύ μας, οι γονείς μας δεν αγνοούσαν την ύπαρξη των Ρομά ούτε οι γονείς Ρομά των μπαλαμών.
Δε ξέρω τι πήγε στραβά και σε ποια εποχή ακριβώς, σημασία έχει ότι κάποια χρόνια τώρα, η συνύπαρξη δυσκολεύει όλο ένα και περισσότερο.


Κανείς πολίτης δε φταίει όταν το κράτος αφήνει την ανομία και την ατιμωρησία να βασιλεύει σε οποιαδήποτε άκρη της γης είναι αυτό.
Τον κράτος υπάρχει για να επιβάλλει τους νόμους το ίδιο σε όλους τους πολίτες, μιας και υποτίθεται πως όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
Υποτίθεται πως δεν υπάρχουν πολίτες Γ κατηγορίας στην χώρα μας.
Υποτίθεται πως ο νόμος ισχύει για όλους. Είτε ανήκουν σε μειονότητα είτε όχι.
Τα "βοηθήματα", ναι είναι για τους φτωχότερους, τους αδύναμους και για τους έχοντες ανάγκη γενικότερα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως αφήνεις την παρανομία αλλά, ούτε και πως αγνοείς τα πραγματικά προβλήματα τους.
Δε βουλώνεις τα αυτιά σου σε κανενός "απελπισμένου" τη φωνή.
Εσείς κυριε Δήμαρχε και κυριε Διευθυντά  της αστυνομίας Λάρισας αυτό κάνατε!!!
Σε συνάντηση κατοίκων μαζί σας μετεκλογικά ο μεν είπε ότι δεν είναι υπεύθυνος για την αστυνόμευση της περιοχης, παρεπιπτόντως είναι όμως για την καθαριότητα,την σωστή φωταγώγηση, την σωστή λειτουργία των σχολείων και άλλων πολλών, και ο δε υποσχέθηκε αστυνόμευση και την εφαρμογή του νόμου,που όμως ΚΑΙ ΠΑΛΙ σταματάει στην οδό Πλάτωνος.
Εκεί όπου σήμερα είναι το όριο της καραντίνας, μια οδό που τείνει πια να γίνει ένα νοητό τοίχος του Βερολίνου.
Από εκεί και κάτω άλλο κράτος, άλλος θεός θα έλεγα, αλλά μιλάμε για ανθρώπους, κι για όλους τους ανθρώπους ο θεός είναι ένας.Από τις αρχές Μαρτίου είμαστε σε καραντίνα, βγαίναμε μόνο για τα απαραίτητα, έναν περίπατο ίσως και πίσω στα σπίτια μας. Πολλοί σε ολόκληρη την συνοικία τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα όπως μας παροτρύνει ο Σπύρος καιρό τώρα.
Κάποιοι όμως εξακολουθούσαν να μη τηρούν τα μέτρα,οι τοπικές αρχές ήταν απλά απούσες.
Στις δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις των κατοίκων της περιοχής οι απαντήσεις ήταν από σοβαρές έως ειρωνικές, δε μπορούμε να πούμε πως δεν μας επισκεπτόταν η αστυνομία, όμως η επίσκεψη ήταν και πάλι επί της οδού Πλάτωνος, από κει κάτω μπορεί να πει κανείς πως είναι άβατο για τις αρχές.
Πιο εύκολη και ασφαλής είναι η μετάβαση των κατοίκων παρά της αστυνομίας.
Λοιπόν απο τις αρχές Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου που η μισή συνοικία μπήκε σε καραντίνα, οι μουσικές τα γλέντια και ο συνωστισμός δεν σταμάτησε.
Όσο εμείς ήμασταν σε καραντίνα κάποιοι συνέχιζαν την κανονική τους ζωή σαν να μην υπήρχε δημόσιος κίνδυνος υγείας.
Βέβαια και σήμερα ακόμη 14 Απριλίου, η μουσική στη διαπασών ως τις 2 τη νύχτα, μετά από 3 τηλεφωνικές κλήσεις η μουσική σταμάτησε, όταν κάτοικος είπε στις αρχές πως είναι απαράδεκτο με τόση αστυνομία στην περιοχή ακόμη συνεχίζετε η ίδια κατάσταση.


Κι έρχεστε τώρα να βάλετε πάνω από τις μουσικές κορδέλες.
Περιπολικά και ΜΑΤ, απαγόρευση μετακίνησης για τη μισή συνοικία και το νοητό τοίχος παίρνει σιγά σιγά μορφή.
Η οδός Πλάτωνος είναι το όριο της καραντίνας.
Μεριμνήσατε να ενημερώσετε όλο τον κόσμο? Όχι!!!
Κανείς δεν ήρθε σε μας, ούτε να μας πεί γιατί γίνεται όλο αυτό, ούτε αν χρειαζόμαστε κάτι, ούτε αν κι εμείς ανήκουμε τους προνομιούχους αυτής της καραντίνας.
Σαφώς δεν είμαστε μόνο εμείς το πρόβλημα, στήσατε  ένα ανόητο σχέδιο αφήνοντας χιλιάδες κόσμο έγκλειστο χωρίς να τους έχετε προειδοποιήσει ώστε να προετοιμαστούν.
Κανείς δεν πήγε στους ανθρώπους αυτούς που σήμερα είναι σε καραντίνα να εξηγήσει την σοβαρότητα της κατάστασης.
Να τους εξηγήσετε τι ακριβώς γίνεται και γιατί είναι αναγκαίο να μείνουν σπίτια τους. Να τους δώσετε οδηγίες και να μοιράσει δωρεάν, όπως κάνετε τώρα, τα απαραίτητα είδη για την καραντίνα.
Κανείς σας δεν έβαλε μεσολαβητές, όπως κάνετε τώρα, να εποπτεύει τις οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, είτε λόγω οικονομικής κατάστασης, είτε λόγω παιδείας και μόρφωσης.


Γενικά δεν κάνατε τίποτα για να μην φτάσουν τα πράγματα εδώ που φτάσανε σήμερα.
Σήμερα που πολλοί έχουμε ήδη ενάμιση μήνα έγκλειστοι.
Ενώ άλλοι μόλις επτά ημέρες.
Είστε ανίκανοι για τη διευθέτηση προβλημάτων της συνοικίας Κύριοι.
Είστε άπαντες απόντες από την περιοχή.
Τους Ρομά που σήμερα αποκαλείτε  ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, δε τους συντρέχει, δε τους προσέχει, δε τους ακούει και δεν τους περιποιείται (με όλες τις έννοιες) χρόνια τώρα,κανείς.
Κανείς εδώ και χρόνια δεν σκύβει πάνω από τα προβλήματα τους.
Κανείς σας δεν φρόντισε να μορφωθούν και να ενταχθούν επιτέλους με την υπόλοιπη κοινωνία.
Κανείς δεν τους δίνει να καταλάβουν τα αυτονόητα.
Κανείς δεν επιβάλει τους νόμους που ισχύουν για όλους τους πολίτες της χώρας.

Σήμερα τους υπόσχεστε  πολλά, από τα οποία οι υπόλοιποι κάτοικοι εντός καραντίνας που δεν είμαστε Ρομά, τσιγγάνοι ή βλαχοφωνοι αλλά είμαστε κι εμείς έγκλειστοι Έλληνες,  εξαιρούμαστε ;;;
Δε ξέρουμε καν τι  έχετε υποσχεθεί στους εντός καραντίνας.
Που όμως δεν δικαιούμαστε τελικά όλοι οι κάτοικοι κι ας είμαστε εντός καραντίνας!!!!! Υποθέτω,μιας και σε μας δεν ήρθε κανείς να ενημερώσει και να υποσχεθεί.

Εμείς οι υπόλοιποι που ακούμε χρόνια τις μουσικές και βλέπουμε τώρα τις κορδέλες, σας στέλνουμε χαιρετίσματα πως, το μόνο που απολαμβάνουμε είναι η στοχοποίηση και η αδιαφορία του κράτους, τα μόνα  κοινά μας με τους Ρομά ή τσιγγάνους ή βλαχοφωνους ... είναι αυτά, σα να είμαστε πολίτες όχι απλά γ' κατηγορίας αλλά,της τελευταίας των τελευταίων κατηγοριών!!!!Και υπάρχουν και τα παιδιά μας κύριοι!!!!!
Τα παιδιά μας που είναι ένα μήνα και κάτι μέρες κλεισμένα στο σπίτι!!!!
Τα παιδιά μας τα οποία δε φτάνει που βλέπουν την ανομία, την ατιμωρησία και την εξαίρεση που κάνετε, χρόνια τώρα, έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα σκηνικό που θυμίζει πόλεμο.
Βλέπουν την αστυνομία έξω από τις πόρτες μας και φοβούνται να κατέβουν ακόμη και στο πεζοδρόμιο. Τόσο καιρό ρωτάνε "γιατί αυτά τα παιδιά μπορούν να κυκλοφορούν πολλά μαζί κι εμείς όχι? " Και τώρα αναρωτιούνται γιατί μπήκαμε σε καραντίνα μαζί τους εφόσον εμείς έχουμε ένα και πλέον μήνα που την τηρούμε? Και γιατί παρότι είμαστε σε καραντίνα, ακόμη εγκλεισμός στα σπίτια δεν τηρείτε από μια μερίδα ανθρώπων?
Και σας ρωτάνε τα παιδιά μας Κύριοι, γιατί η δική μας γειτονιά διαφέρει από τις άλλες γειτονιές της πόλης!?
Γιατί πληρώνουν οι πολλοί την ανομία των λίγων; Ρομά ή τσιγγάνων ή βλαχόφωνων και μη; Γιατί σαφώς και δεν είναι όλοι το ίδιο!!!!

Λοιπόν Κύριοι υπάρχει μια ευαίσθητη ομάδα πολιτών που έχει δικαιώματα αλλά όχι υποχρεώσεις. ( ; )
Και μια ομάδα πολιτών που έχει υποχρεώσεις αλλά όχι δικαιώματα. ( ; )

Υ.Γ. Ευχαριστούμε τα παιδιά της ελληνικής αστυνομίας για την την καλή τους συμπεριφορά, την κατανόηση και την συμπόνια τους.

Ένας δημότης Λάρισας,κάτοικος της Νέας Σμύρνης
Πηγή φωτογραφίας:newbeast.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια: