Η καραντίνα δεν κλείνει τα ευτυχισμένα σπίτια. Τα “κλεισμένα”…κλείνει
by
Ντέμη Ρούσσα
27 Απριλίου 2020
Share:
Οταν ένα ζευγάρι σκέφτεται το διαζύγιο, συχνά επικρατεί μία σύγχυση και η απορία «Πώς φτάσαμε ως εδώ;» παίζει ξανά και ξανά σαν ένα σπαστικό τραγούδι που μας «κόλλησε» στο μυαλό και δεν λέει να ξεκολλήσει. Λόγω καραντίνας υποθέτω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ίδια απορία.
Είναι η καραντίνα λόγος διαζυγίου; Όχι, δεν το πιστεύω. Η καραντίνα από μόνη της δεν αρκεί για να κλείσει ένα σπίτι. Το σπίτι είναι μάλλον κλεισμένο προτού έρθει η καραντίνα. Η καραντίνα είναι απλά η αφορμή.
Ένας βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν μαζί είναι η ρουτίνα. Έχουν συνηθίσει να κάνουν σχεδόν τα ίδια πράγματα κάθε μέρα: Πηγαίνουν στη δουλειά (ή μένουν στο σπίτι), τρώνε το μεσημεριανό τους, παίζουν με τα παιδιά και αργά το βράδυ αφού κοιμηθούν τα παιδιά αφιερώνουν λίγα λεπτά για να συζητήσουν με το/τη σύζυγο τα νέα της ημέρας προτού πέσουν και οι ίδιοι για ύπνο. Η ρουτίνα αυτή δεν σταματά ποτέ. Ξυπνάμε και τα κάνουμε όλα ξανά και ξανά κάθε μέρα, εκτός από τους τελευταίους δύο μήνες που έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ρουτίνα.
Εγκλωβίστηκες σπίτι σου με ένα/μία σύζυγο που ενδεχομένως να μη σε ικανοποιεί και δεν ξέρεις πώς να το χειριστείς. Σε ενοχλεί ακόμα και η αναπνοή του/της το βράδυ που κοιμάται. Σε ενοχλεί ακόμα και το ποτήρι που άφησε στο τραπεζάκι του σαλονιού και το ξέχασε εκεί. Ψάχνεις αφορμές για να τσακωθείτε γιατί δεν ξέρεις πώς αλλιώς να περάσει η ώρα σου.
Φταίει το άγχος της καραντίνας ή μήπως φταίει το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν έχετε περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί; Εκτός από Σαββατοκύριακα, γιορτές, διακοπές και αργίες τον/τη βλέπεις ελάχιστες ώρες μέσα στην εβδομάδα. Αν έχετε παιδιά, ακόμα λιγότερες. Είσαι απασχολημένος/η με τη δουλειά και τα παιδιά και ο ποιοτικός χρόνος με το/τη σύζυγο έχει περιοριστεί σημαντικά.
Σε κάθε σχέση υπάρχουν πράγματα που ενοχλούν. Μία κάλτσα που ξέμεινε εδώ, ένα ρούχο που το άφησε στην καρέκλα κουβάρι, την εξώπορτα που ξέχασε να κλειδώσει τη νύχτα… Δεν είναι δα και τόσο μεγάλο θέμα, όταν όμως αναγκάζεσαι να μείνεις 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα με κάποιον στον ίδιο χώρο αυτά τα μικροπράγματα μπορούν να μετατραπούν σε αιτία διαζυγίου.
Η καραντίνα είναι δύσκολη για όλους αλλά ακόμα πιο δύσκολη για εκείνους των οποίων ο γάμος έχει ήδη ρωγμές. Μπορεί να μην έχεις καν συνειδητοποιήσει ότι υπήρχαν, αλλά τώρα είναι το μόνο πράγμα που μπορείς να δεις. «Χτυπάτε» ο ένας στον άλλον όσα σας ενοχλούν και τις περισσότερες φορές ο ένας το παίρνει αψήφιστα και δεν ασχολείται ενώ ο άλλος το παίρνει στα σοβαρά.
Τώρα τελευταία ακούμε στις ειδήσεις πως όταν τελειώσει η καραντίνα, οι δικηγόροι θα θησαυρίσουν λόγω της μεγάλης αύξησης που θα επέλθει στα διαζύγια. Ήδη στην Κίνα το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την περσινή χρονιά και ξέρετε γιατί; Γιατί η καραντίνα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μας έφερε αντιμέτωπους με όλα αυτά που μας ενοχλούσαν και δεν δίναμε σημασία.
Εδώ είναι το θέμα: η καραντίνα δεν καταστρέφει έναν υγιή γάμο, αλλά ένα γάμο που είναι ήδη κατεστραμμένος. Προσθέτει ένα παραπάνω άγχος στην ήδη αγχωμένη καθημερινότητά μας με τη διαφορά ότι ένας υγιής, λειτουργικός γάμος μπορεί να αντέξει αυτό το πρόσθετο άγχος. Σίγουρα και γκρίνια θα υπάρξει και καυγάδες, αλλά ο υγιής γάμος θα επιβιώσει, ο ήδη διαλυμένος όχι. Αν δεν είχε μπει ο Κορονοϊός στη ζωή μας ένας τέτοιος γάμος θα μπορούσε να αντέξει κάμποσα χρόνια ακόμα ή έστω μέχρι τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς να αλλάξει ιδιαίτερα η ρουτίνα του ζευγαριού, τώρα όμως που ο Κορονοϊός μας ανάγκασε να κλειστούμε σπίτια μας μας έφερε τα πάνω-κάτω γιατί μας ανάγκασε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας.
Κανείς δεν παντρεύεται με σκοπό να χωρίσει. Ο κάθε άνθρωπος πιστεύει ότι θα ξεπεράσει όποια δυσκολία εμφανιστεί στο δρόμο του και με το άλλο του μισό θα βγουν νικητές. Πολλά ζευγάρια θα βγουν αλώβητα μέσα από τον Κορονοϊό και θα τον θυμούνται κάποτε σαν μία κακή παρένθεση στη ζωή τους.
Για τους υπόλοιπους όμως; Μαζί με τον Κορονοϊό θα πεθάνει και ο γάμος τους, γιατί τα προβλήματα που έκρυβαν τόσο καιρό με επιδεξιότητα κάτω από το χαλί θα βγουν τώρα σαν άγρια θηρία και θα καταστρέψουν ό, τι έχτισαν τόσο καιρό.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ένας προβληματικός γάμος δεν είναι καταδικασμένος. Εάν στο γάμο σας υπάρχουν ρωγμές αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει. Πολλά ζευγάρια αποφάσισαν να απευθυνθούν σε σύμβουλο γάμου μέσω διαδικτύου κάτι που είναι υπέροχο γιατί δείχνει την επιμονή και την πίστη τους ότι όλα θα φτιάξουν. Πολλά ζευγάρια θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους αλλά δυστυχώς κάποια άλλα όχι.
Είναι δύσκολες οι εποχές. Ούτε να βγούμε μπορούμε ούτε να κάνουμε πράγματα που κάποτε μας ευχαριστούσαν. Πρέπει για ένα διάστημα να μείνουμε όλοι μαζί σπίτι όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Σε αυτή την περίπτωση τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι που ήδη έχει προβλήματα, για να επιβιώσει;
Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω να σας πω. Μακάρι να ήξερα. Μπορώ να καταλάβω τι εννοούν όσοι υποστηρίζουν ότι η καραντίνα έχει φέρει τα πάνω κάτω στη σχέση τους. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα «φορτώσουν» το διαζύγιό τους στον Κορονοϊό, αστειευόμενοι ή μη.
Όπως είπα και νωρίτερα η καραντίνα δεν καταστρέφει υγιείς γάμους. Καταστρέφει αυτούς που είναι ήδη διαλυμένοι ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια της διάλυσης. Σας δείχνει πράγματα που δεν έχετε ξαναδεί ή πράγματα που βλέπατε αλλά φοβόσασταν να παραδεχτείτε. Ίσως είναι και για καλό. Μερικά πράγματα καλύτερα να γίνονται νωρίτερα παρά αργότερα.
Ένα διαζύγιο ποτέ δεν είναι εύκολο ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Όσο και να θέλουμε να θεωρήσουμε υπεύθυνη την καραντίνα για όλο αυτό, δεν μπορούμε να το κάνουμε, γιατί ξέρουμε καλά μέσα μας ότι δεν ευθύνεται εκείνη για την κατάληξή μας…
Ντέμη Ρούσσα
administrator