Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας
Ψάχνετε ευχάριστους τρόπους για να περάσετε ευχάριστα με το παιδί σας;
Πως μπορείτε να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί σας ;
Η προσχολική ηλικία αποτελεί το θεμέλιο για την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού!!
Παρακάτω επισυνάπτονται δημιουργικές δραστηριότητες προτεινόμενες για την προσχολική ηλικία!
Πλαστελίνη
Η πλαστελίνη είναι ένα υλικό που προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να:
• Αναπτύξουν και να δημιουργήσουν την φαντασία τους.
• Βελτιώσουν τη λεπτή κινητικότητα τους και τον οπτικοκινητικό τους συντονισμό.
• Προσεγγίσουν με την αίσθηση της αφής γνωστικές έννοιες.
Κάποιες δραστηριότητες με πλαστελίνη είναι οι παρακάτω:
Δημιουργήστε γράμματα, αριθμούς και σχήματα. Η δραστηριότητα αυτή είναι ένα βήμα πριν την γραφή, ώστε το παιδί αφενός να προσεγγίσει την αίσθηση των αριθμών-γραμμάτων-σχημάτων μέσω αφής και αφετέρου να μάθει με ένα διασκεδαστικό τρόπο.
Μάθετε τα χρώματα. Δημιουργήστε μπαλάκια με πλαστελίνη με διαφορετικά χρώματα και εκπαιδεύστε στα παιδιά στην εκμάθηση χρωμάτων
Εξασκηθείτε στις αριθμητικές ποσότητες. Πείτε στο παιδί να φτιάξει μπαλάκια με πλαστελίνη και να τα μετρήσει. Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε να φτιάξει συγκεκριμένο αριθμό.
Κάντε διασκεδαστική την ανάγνωση. Δημιουργήστε λέξεις και πείτε στο παιδί να τις διαβάσει. Αφήστε το παιδί, να δημιουργήσεις λέξεις και για εσάς ώστε να υπάρχει μεταξύ σας αλληλεπίδραση.
Γράψτε καταλήξεις της ορθογραφίας. Χρησιμοποιείστε την πλαστελίνη, για να γράψετε μαζί με το παιδί καταλήξεις ρημάτων και ουσιαστικών που μπερδεύεται.
Παίξτε. Μπορείτε να προωθήσετε το συμβολικό παιχνίδι με την πλαστελίνη, καθώς μπορείτε να παίξετε μαζί με τα παιδιά σας μάγειρες που φτιάχνουμε κουλουράκια, πίτες ή τούρτες.
Ένα ακόμα δημιουργικό παιχνίδι για αυτήν την ηλικία είναι:
Τα τουβλάκια:
Τα τουβλάκια είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε το παιδί να αποκτήσει και να εμπεδώσει ένα πλήθος δεξιοτήτων.
Η μάθηση με αυτόν τον τρόπο γίνεται αφενός πιο διασκεδαστική και αφετέρου βιωματική αφού το παιδί χρησιμοποιεί παραπάνω από μια αίσθηση.
Οι δεξιότητες που μπορούν να αποκτηθούν μέσω του παιχνιδιού με τα τουβλάκια είναι:
Κοινωνικές δεξιότητες. Το παιδί με τα τουβλάκια μπορεί παίζοντας με ένα άλλο παιδί να εξασκηθεί σε δεξιότητες συνεργασίας (Πχ: σειρά μου-σειρά σου), να επιβραβεύει και να θαυμάζει την προσπάθεια των συνομήλικων του και να μιμείται καλά πρότυπα.
Μαθηματικές έννοιες. Μπορεί να μετρήσει απλά τα τουβλάκια ή να εξασκηθεί σε αριθμητικές ποσότητες. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κατασκευές για να ξεχωρίσει τα πρόσημα.
Γραφή Λέξεων και σύνθεση φθόγγων. Το παιδί παίρνει μια εικόνα ή ένα αντικείμενο κάθε φορά και αφού το ονοματίσει γράφει τη λέξη σε ένα μεγάλο τουβλάκι. Σε άλλα πιο μικρά μπορεί χωρίζει τις συλλαβές.
Λεπτή κινητικότητα. Το παιδί όταν χτίζει έναν πύργο εξασκείται στη κίνηση των δαχτύλων του άρα αυτόματα στη λεπτή κινητικότητα.
Γνωστικές έννοιες. Με τα τουβλάκια μπορεί το παιδί να μάθει χρώματα και ακόμα έννοιες όπως μέσα- έξω (Πχ: Βάλε το τουβλάκι μέσα στο κουτί), πάνω-κάτω (Πχ :Βάλε το τουβλάκι πάνω στο τραπέζι), μικρό-μεγάλο (Πχ: Δείξε μου το μικρό τουβλάκι)
Είναι σημαντικό, να δουλεύουμε μια-μια έννοια και όχι όλες μαζί!
Ας θυμόμαστε ότι το παιχνίδι είναι ανάγκη για τα παιδιά και όχι πολυτέλεια!!
Ειρήνη Παπαδοπούλου