15.05.2018: Τρεις Παγκόσμιες Ημέρες
#Παγκόσμιες #Ημέρες
Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Την ημέρα αυτή γιορτάζονται παγκοσμίως τρεις Παγκόσμιες Ημέρες. Αρχικά, αποτελεί Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας, όπου η ημέρα είναι αφιερωμένη στο σπουδαιότερο αυτό κοινωνικό θεσμό που αποτελεί τον βασικό πυλώνα των ανθρώπινων κοινωνιών. Επίσης, είναι και Διεθνής Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό το περιεχόμενο των απόψεων των αντιρρησιών συνείδησης. Τέλος, παγκοσμίως αφιερώνεται η ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Oζώδη Σκλήρυνση, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πάθηση αυτή, η οποία αποτελεί και την αιτία για παθήσεις όπως η επιληψία και ο αυτισμός.
Πρώτα πρώτα, Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.
Θέμα του φετινού εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας 2018 αποτελεί: «Οικογένειες και κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς». Η φετινή παρατήρηση θα διερευνήσει το ρόλο των οικογενειών και των οικογενειακών πολιτικών στην προώθηση του Στόχου 16 για την Αειφόρο Ανάπτυξη όσον αφορά την προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών για βιώσιμη ανάπτυξη. (http://www.un.org/en/events/familyday/)
Δεύτερον, Η Διεθνής Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης καθιερώθηκε το 1985 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαίου, με πρωτοβουλία φιλειρηνικών και αντιπολεμικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να κάνει γνωστά στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα πιστεύω των αντιρρησιών συνείδησης.
Αντιρρησίας Συνείδησης είναι όποιος για λόγους θρησκευτικούς, ηθικούς ή φιλοσοφικούς αρνείται τη στράτευση. Στη χώρα μας, οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν δύο επιλογές: Είτε να υπηρετήσουν άοπλη στρατιωτική θητεία, είτε διπλάσιας διάρκειας εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία σε υπηρεσίες και δημόσιους φορείς. Υπάρχουν διεθνείς αντιδράσεις για την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία στην Ελλάδα, επειδή θεωρείται ότι έχει «τιμωρητικό χαρακτήρα» και δεν αποτελεί αντίστοιχο της στρατιωτικής θητείας ως προσφορά σε κάποιο κοινωνικό φορέα.
Το φαινόμενο των αντιρρησιών συνείδησης θα τείνει να εκλείψει, όσο οι στρατοί θα μετατρέπονται σε εθελοντικούς και επαγγελματικούς.
Τέλος, Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 2012 ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Oζώδη Σκλήρυνση (Tuberous Sclerosis Complex Global Awareness Day).
Την ημέρα αυτή, χιλιάδες ασθενείς και οι οικογένειες τους ενώνουν τις δυνάμεις, προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για τη σπάνια αυτή πάθηση και να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
Η Οζώδης Σκλήρυνση είναι μια γενετική πάθηση, η οποία προκαλεί καλοήθεις όγκους σε διάφορα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, η καρδιά, οι νεφροί, το δέρμα και οι πνεύμονες. Είναι, επίσης, η κύρια γενετική πάθηση που προκαλεί αυτισμό και επιληψία.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Οζώδη Σκλήρυνση, ενώ στη χώρα μας οι πάσχοντες ανέρχονται περίπου σε 1.500 άτομα.
Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Πηγές:
https://www.un.org/development/desa/en/
https://www.wri-irg.org/en
https://www.amnesty.org/en/
https://www.amnesty.gr/
http://www.tsalliance.org/
http://pespa.gr/
http://www.un.org/en/events/familyday/
https://www.sansimera.gr