Εξοικονόμηση νερού κατ’ οίκον
Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή μας σε μια πολύ σπουδαία κι εύκολη συνάμα πρακτική…
Όλοι μας στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες νερού προς πόση, μαγείρεμα, ύδρευση, άρδευση δίχως να αναρωτιόμαστε για την πηγή και την προέλευση του πολύτιμου αυτού αγαθού, του νερού. Παρατηρείται συχνά η κακή ή λανθασμένη διαχείρισή του. Επίσης, λόγω αμέλειας, αδιαφορίας, ελλιπούς ενημέρωσης ή υιοθέτησης επιζήμιων τεχνικών και πρακτικών, κατασπαταλώνται τεράστιες ποσότητες νερού σε οικογενειακό επίπεδο όσο και στη γεωργία και τον τουρισμό.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή στη σωστή χρήση του νερού, καθώς τα αποθέματα γλυκού νερού ολοένα και περιορίζονται με το πέρασμα του χρόνου.
Παρακάτω συνίστανται μερικές εύκολες και γρήγορες πρακτικές για εξοικονόμηση έως και 50% της ποσότητας του νερού στο σπίτι:
1. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε χωρίς να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει. Όταν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση επί πέντε λεπτά στις ανωτέρω δραστηριότητες, η σπατάλη νερού μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα! Αυτό ενδεικτικά για 1 εκατομμύριο κατοίκους ισοδυναμεί με 20.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα!
2. Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με νερό σε κουβά κι όχι με το λάστιχο. Με τον τρόπο αυτό, προκαλείται μικρότερη σπατάλη νερού.
3. Στο ίδιο πνεύμα, το πλύσιμο μπαλκονιών και πεζοδρομίων με το λάστιχο θα πρέπει, στις περιόδους λειψυδρίας που διανύουμε, να θεωρείται «απαγορευτικό».
4. Προτιμήστε να κάνετε ένα γρήγορο ντους παρά να γεμίσετε τη μπανιέρα με νερό. Στο ντους καταναλώνεται το 1/5 περίπου του νερού που χρησιμοποιείται στα σπίτια μας. Το ντους απαιτεί λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα μπάνιο.
5. Ωστόσο, ακόμη κι ένα «δυνατό» ντους μπορεί να απαιτήσει την ίδια ποσότητα. Αγοράστε ντουζιέρες που παρέχουν μεγαλύτερη οικονομία στο νερό και αυτορρυθμιζόμενες μπαταρίες (βρύσες), καθώς είναι μια λύση για την αποφυγή της σπατάλης. Ακόμη, ένας διακόπτης ανάμεσα στο τηλέφωνο του ντους και το σπιράλ σταματά τη ροή όποτε θέλουμε και κρατά σταθερή τη θερμοκρασία του νερού.
6. Αντικαταστήστε τα παλιά καζανάκια νερού με νέας τεχνολογίας ή όπως έλεγαν οι παλιότεροι εγκαταστήστε ένα τούβλο μέσα στο καζανάκι για μικρότερη παροχή νερού στην τουαλέτα. Το τράβηγμα στο καζανάκι αντιστοιχεί στο 1/3 όλου του νερού που καταναλώνεται σε ένα σπίτι.
7. Επισκευάστε τις βρύσες που στάζουν. Περίπου 1 λίτρο νερού χάνεται κάθε 10 λεπτά με αυτόν τον τρόπο.
8. Ποτέ λίπος ή λάδια να μην απορρίπτονται στο νεροχύτη, γιατί βουλώνει. Αφήστε τα να κρυώσουν, βάλτε τα σε πλαστική ή άλλη συσκευασία και πετάξτε τα μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια του σπιτιού.
9. Επιλέξτε φυτά που δε χρειάζονται παρά ελάχιστο πότισμα. Φυτά χυμώδη ή με φύλλα με επιφάνεια γυαλιστερή, που μοιάζει κερωμένη, αντέχουν σε ξηρές περιόδους. Επίσης, καλά ριζωμένα μεγάλα δέντρα και θάμνοι έχουν ερευνητικά ριζικά συστήματα και γενικά αποσπούν νερό από μεγάλο βάθος μέσα στο έδαφος. Μεγάλη εξοικονόμηση νερού εξασφαλίζεται επίσης με φυτά που δε χρειάζονται συχνό πότισμα (π.χ. λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, γεράνι, κισσός, διάφορα κακτοειδή κ.λπ.).
10. Αποφεύγετε το συχνό και λιγοστό πότισμα, γιατί ενθαρρύνει την επιφανειακή ανάπτυξη ριζών. Ποτίζετε πιο αραιά και με περισσότερη ποσότητα γύρω από τις ρίζες. Ακόμη, μετακινήστε όλες τις γλάστρες στη βόρεια πλευρά του σπιτιού ή στη σκιά. Βάλτε τες μαζί ανά ομάδες για να διατηρούν την υγρασία τους και ποτίζετέ τες επιμελώς νωρίς το πρωί ή το βράδυ.
11. Ανακυκλώστε το κατάλληλο νερό από οικιακές χρήσεις, όπως μπάνιο, ντους, και νερό πλύσης, σε παλιά φυτά, χωρίς να περιέχουν απορρυπαντικά ή αφρόλουτρο.
Είναι μερικά tips που μπορούν να σας γλιτώσουν από πολύ κόπο αλλά και πολλά έξοδα, ενώ παράλληλα θα κάνετε και οικονομία στην κατανάλωση του πολύτιμου νερού. Διαδώστε το σε όλους, ώστε σιγά σιγά να γίνει γενική πρακτική. Μόνο εμείς μπορούμε να προστατέψουμε τον πλανήτη στον οποίο ζούμε!!! Ας μην καταστρέφουμε το σπίτι που μας φιλοξένει, τη Γη μας…
Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Πηγές:
http://www.medsos.gr/
http://www.eyath.gr/