Η Γαλλία περνάει στην πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία
Η Γαλλία ετοιμάζεται επιβάλει την πλήρη απαγόρευση χρήσης των κινητών στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο του 2018, επιβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας.
Picture”Αυτές τις μέρες τα παιδιά δεν παίζουν, είναι ακριβώς μπροστά από τα smartphones τους και από εκπαιδευτική άποψη αυτό είναι ένα πρόβλημα”
Τα τηλέφωνα απαγορεύονται ήδη στις γαλλικές αίθουσες διδασκαλίας, αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά, οι μαθητές θα απαγορεύεται να τα χρησιμοπούν σε διαλείμματα, ώρες γεύματος και μεταξύ μαθημάτων.
Ωστόσο, κάποιοι δάσκαλοι και γονείς αντιτίθενται στην πλήρη απαγόρευση, λέγοντας ότι τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να… “ζουν στην εποχή τους”.
Στη Γαλλία, περίπου το 93 τοις εκατό των 12 έως 17 ετών έχουν κινητά τηλέφωνα.
“Αυτές τις μέρες τα παιδιά δεν παίζουν, είναι ακριβώς μπροστά από τα smartphones τους και από εκπαιδευτική άποψη αυτό είναι ένα πρόβλημα”, δήλωσε ο Jean-Michel Blanquer, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.
“Πρόκειται για τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων και του νόμου. Η χρήση των τηλεφώνων απαγορεύεται στην τάξη. Με διευθυντές, καθηγητές και γονείς, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο προστασίας των μαθητών από την απώλεια συγκέντρωσης μέσω οθονών και τηλεφώνων”, ανέφερε.
“Θα απαγορεύσουμε τα κινητά τηλέφωνα από τα σχολεία; η απάντηση είναι ναι.”
Μελέτες δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα κινητά τους στην τάξη και να λαμβάνει ή να στέλνει κλήσεις ή μηνύματα.
Το 40% των σχολικών ποινών συνδέονται με κινητά.
Παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η απαγόρευση. Ο κ. Blanquer πρότεινε στο παρελθόν ότι τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν θυρίδες για τους μαθητές για να αποθηκεύουν τα τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας.
Νωρίτερα φέτος, πρότεινε ότι εάν οι Γάλλοι πολιτικοί μπόρεσαν να βγάλουν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων συμβουλίων υπουργών, τότε σίγουρα “θα ήταν δυνατόν για οποιαδήποτε ανθρώπινη ομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας τάξης” να κάνει το ίδιο.
Η πρακτική χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά γαλλικά “κολέγια” ή σε δημοτικά σχολεία. Σε ένα κουτί τοποθετημένο στο τραπέζι στην είσοδο της τάξης μαζεύονται όλα τα κινητά τηλέφωνα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι μαθητές τοποθετούν τα τηλέφωνά τους σε ονομαστικές σακούλες σε ένα γραφείο στην είσοδο του σχολείου και τα παίρνουν πίσω στο τέλος της ημέρας.
Οι προηγούμενοι υπουργοί παιδείας αντιστάθηκαν σε πλήρη απαγόρευση. Ωστόσο, ο υπουργός βλέπει επίσης την κίνηση ως τρόπο μείωσης του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Η απαγόρευση θα ισχύει για τα παιδιά έως 15 ετών, αλλά τα τηλέφωνα θα επιτρέπονται στα λύκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε την πρόθεσή του να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία στο μανιφέστο του πριν από την εκλογή του ως γαλλικού προέδρου τον Μάιο.
Πρόβλημα με τα κινητά και στην Ελλάδα
Το θέμα έρχεται και στην ελληνική επικαιρότητα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας της Γαλλίας.
Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι προς τους γονείς λέγοντας τους ότι η καλή βαθμολογία δεν συνδέεται με την χρήση κινητών, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποσυντονίζουν τους μαθητές. Την ίδια ώρα γιατροί κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση μικρών παιδιών στην ακτινοβολία.
Το ζήτημα της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία προκαλεί αντιθέσεις καθώς οι γονείς θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή, ενώ οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις ενοχλήσεις την ώρα του μαθήματος.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος επισημαίνει ότι η κατάσταση μέσα στις τάξεις, παρά το ξεκάθαρο «όχι» του υπουργείου Παιδείας στην χρήση κινητού στα σχολεία, πολλές φορές γίνεται δύσκολη καθώς μαθητές τραβούν με το κινητό τους βιντεάκια με τους καθηγητές τους και τα «ανεβάζουν» στο youtube. «Πολλές φορές στήνουν και χιουμοριστικά περιστατικά όπου ο καθηγητής σκοντάφτει πάνω σε κάτι που τοποθετούν και στη συνέχεια να τα ανεβάσουν στο διαδίκτυο» λέει ο κ. Παπαχρήστος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι περιστατικό που συνέβη παλαιότερα σε σχολείο της Λαμίας, όταν μαθητής «ανέβασε» βιντεάκι με συμμαθήτρια του στις τουαλέτες του σχολείου και στη συνέχει αυτό αναμεταδόθηκε από τοπικό σταθμό. Ο τότε υπουργός Παιδείας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή του σχολείου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καθηγητές κάθονται στα πίσω θρανία προκειμένου να μην τους βγάλουν οι μαθητές φωτογραφίες με τα κινητά ενώ παρόλο που το κάπνισμα απαγορεύεται στα σχολεία, δεν υπάρχουν ποινές, παρά μόνο λεκτική απαγόρευση.
Για τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, το θέμα των κινητών τηλεφώνων και των tablets είναι θέμα «δημόσιας υγείας», ενώ σύμφωνα με έρευνα του London School of Economics, μετά από την απαγόρευση της χρήσης του κινητού, οι βαθμοί στα τεστ βελτιώθηκαν κατά 6,4%. Ο αντίκτυπος στους κακούς μαθητές ήταν ακόμη σημαντικότερος, με τη δική τους βαθμολογία στα διαγωνίσματα να βελτιώνεται κατά 14%. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές με κακούς βαθμούς είναι πιο πιθανό να αποσπούνται από τα κινητά τηλέφωνα, ενώ οι πιο καλοί μαθητές μπορούν να συγκεντρωθούν μέσα στην τάξη ανεξάρτητα από το αν έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο», εξήγησαν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στον πειρασμό να στείλει κάποιος μήνυμα, να παίξει παιχνίδια στο κινητό του, ή να συνομιλήσει με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας που ισχύουν τώρα στα ελληνικά σχολεία:
Το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εξέδωσε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τις ακόλουθες οδηγίες:
Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεγασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές ( Η/Υ,tablets, laptops, διαδραστικούς πίνακες κλπ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών και εκπαιδευτικών.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στο μέτρο που από αυτές δύναται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητών-μαθητριών) έχει δώσει τη συγκατάθεση του.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει οι γονείς να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών από τα παιδιά, τόσο από θέμα υγείας, όσο και από θέμα κοινωνικής άποψης και να μην τις αψηφούν μπροστά στην παγίδα της ευκολίας της άμεσης επικοινωνίας με τα παιδιά. Παρατηρείται η νεολαία να κουβαλάει το κινητό σε τσέπες παντελονιών κοντά στα γεννητικά όργανα ή σε μπουφάν κοντά στην καρδιά ή άλλα ζωτικά όργανα, ακόμα και… στο στηθόδεσμο!
0 Comments
© igata.gr