ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!
Οι Έλληνες δεν δίναμε ποτέ ονόματα με αρνητική σημασία, διότι αναγνωρίζαμε πως ότι κάποιος ακούει διαρκώς, αυτό και γίνεται.
Είχαμε βαθιά αντίληψη πως ο ήχος που προφέρεται όταν δημιουργεί μια λέξη, οι νευρώνες του εγκεφάλου μας, μετατρέπουν αυτή τη λέξη σε εικόνα αλλά κυρίως σε συναίσθημα.
Εξού και ο λόγος ενός ανθρώπου μπορεί να είναι εξαιρετικά κατευναστικός, ελπιδοφόρος ή να δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα σε εκείνον που τον ακούει.
“Εγνώριζον οτι οι ήχοι επιδρούν ως ενέργεια, και οι ήχοι των ονομάτων επενεργούν επι της εξελίξεως των ατόμων. Γιαυτό και το όνομα που ο καθένας ακούει, επιδρά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.”
(Ο Εν τη Λέξη Λόγος – Άννα Τζιροπούλου Ευαταθίου)
Γιαυτό και όνομα και ον, είναι αλληλένδετα.
“Γίνεσαι οντότης εφόσον έχεις όνομα. Εφόσον έχεις όνομα, είσαι ον.”
{Πλάτων}
Γιαυτό οι γονείς την 10η μέρα απο την γέννηση του παιδιού, έθεταν όνομα που να δηλώνει αρετές και ιδιότητες εξαιρετικές ως προίκα για το παιδί.
¨Έθετον οι Αρχαίοι Έλληνες εις το παιδίον όνομα δηλωτικόν αρετών και επιτηδευμάτων άτινα έμελλεν η ηύχοντο να μετέλθει ο παις, κατά τον βίον του”
{Λεξικό Τσιβανόπουλου}
Αν λοιπόν, ένας πατέρας ήθελε ο γιος του να γίνει μεγάλος στρατηγός θα τον αποκαλούσε Καλλίμαχο (καλός εις την μάχη) ή Αριστόμαχο (άριστος στην μάχη) ή Λάμαχο (αυτός που δίνει μάχη για τον λαό) ή Αλέξανδρο (Ακατανίκητος απο τους άντρες)
Το όνομα πάλι, πολλές φορές, καταργούταν, απο το παρατσούκλι που δινόταν στο παιδί, βάση των αρετών που είχε.
Η λέξη παρατσούκλι, βγαίνει απο το αρχαίο “παρά το επίκλην”, δηλαδή αποκαλώ κάποιον παρα του ονόματος του, που έγινε παρά τουπίκλην => παρατσούκλι
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μέγιστος Φιλόσοφος Πλάτων,
ο οποίος ονομαζόταν Αριστοκλής. Ονομάσθηκε όμως Πλάτων για το εύρος του Νου του, αλλά και για το εύρος του σώματος του καθώς ήταν εξαιρετικά γυμνασμένος!
(“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” αλλά και “όταν σφάλει το σώμα, σφάλλει και η σκέψις” Βασιλεύς της Σπάρτης Αγησίλαος)
Το ίδιο ίσχυε και για τον κορυφαίο μαθητή του Αριστοτέλη, τον Πατέρα της Ανθολογίας και μετέπειτα διάδοχο του Αριστοτέλους στο Λύκειο, Θεόφραστο, ο οποίος λεγόταν Τύρταμος, αλλά ονομάσθηκε Θεόφραστος απο τον Αριστοτέλη γιατί εκφραζόταν και μιλούσε όμορφα ως θεός!
Δυστυχώς σήμερα υιοθετήσαμε αρνητικές φράσεις αντί για το όνομά μας, με την πλέον χαρακτηριστική “μαλάκα”, γιαυτό και οι περισσότεροι έχουν γίνει αυτό που αποκαλούνται.
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έβγαλε ένα τεράστιο 2τομο έργο με τα ονόματα των αρχαίων Ελήνων συνολικά 80.000 ονομάτων!
Ας διδάξουμε τα παιδιά μας λοιπόν, την δύναμη του Λόγου, και ας τους δώσουμε ονόματα άξια με τις αρετές των προγόνων τους, ώστε να γίνουν καλύτεροι απο μας.
Άλλωστε όπως έλεγε ο Πλάτων : “Μια ήττα μόνον αποδέχομαι. Αυτήν απο τους απογόνους μου”.