Τα οικογενειακά τραπέζια κάνουν καλό στην υγεία!
Μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό δεν είναι άλλη από τα οικογενειακά γεύματα. Όσο γενικόλογο και αν φαίνεται, μέσα από επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που τρώνε πιο συχνά με τις οικογένειές τους απολαμβάνουν πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη.
Γενικότερα, τα οικογενειακά γεύματα βοηθάνε στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και μακροπρόθεσμα στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά που τρώνε πιο συχνά με τις οικογένειές τους έχουν την τάση να τρώνε προς πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά και ταυτόχρονα μένουν μακριά από ανθυγιεινά τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά και τα fast food.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να είναι υψηλότερη για τον οργανισμό τους τόσο η πρόσληψη ινών όσο και σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο που συνεχίζει να ισχύει και μετά την ενηλικίωση. Εν γένει, τα παιδιά που τρώνε πιο συχνά με τις οικογένειές τους, καταλήγουν να κάνουν συστηματικά υγιεινές επιλογές τροφίμων και να διαμορφώνουν υγιείς διατροφικές συνήθειες όπως, για παράδειγμα, το μαγείρεμα στο σπίτι.
Πέρα όμως από τη βελτίωση της διατροφής, τα συχνά οικογενειακά γεύματα μειώνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά. Ορισμένα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι οι πιθανότητες για παχυσαρκία είναι πολύ μεγαλύτερες στα παιδιά που τρώνε λιγότερο συχνά με τις οικογένειές τους. Φυσικά, η παιδική παχυσαρκία είναι μια σύνθετη, πολυπαραγοντική κατάσταση, αλλά τούτο δεν αναιρεί ότι τα οικογενειακά γεύματα μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής λύσης.
Το πιο εντυπωσιακό όφελος των οικογενειακών γευμάτων, ωστόσο, δεν είναι μόνο σωματικό, αλλά κυρίως ψυχολογικό. Τα παιδιά που τρώνε πιο συχνά με τις οικογένειές τους, έχουν χαμηλότερα ποσοστά διατροφικών διαταραχών, όπως η υπερφαγία ή η ανορεξία. Εμφανίζουν σπανιότερα προβληματικές κοινωνικές συμπεριφορές όπως η κατάχρηση ουσιών, οι βίαιες πράξεις, η σεξουαλική ασυδοσία και τα πειθαρχικά προβλήματα. Αντίθετα, τα συχνά οικογενειακά γεύματα σχετίζονται με την υψηλή αυτοεκτίμηση και την ακαδημαϊκή επίδοση καθώς και με τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων.
Μεγάλο μέρος όλων αυτών των θετικών στοιχείων που προκύπτουν με τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορεί να εξηγηθεί από το απλό γεγονός ότι τα οικογενειακά γεύματα βελτιώνουν την επικοινωνίας μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους.
Ουσιαστικά, τα οικογενειακά γεύματα δίνουν στους γονείς την ευκαιρία να επικυρώνουν συστηματικά τον ρόλο τους ως γονείς. Πολλοί κοινωνιολόγοι θεωρούν πως να τρώνε οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους είναι η βάση για το πώς μπορούν να τους διδάξουν τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες όπως η ηθική, η σωστή γλώσσα και ο πολιτισμός.
Για παράδειγμα, παρατηρείται πως πολλές φορές τα μικρά παιδιά που είναι κάτω του ενός έτους και δεν μπορούν να μιλήσουν, δείχνουν τα αντικείμενα που βρίσκονται στο οικογενειακά τραπέζι, όχι μόνο επειδή θέλουν κάτι αλλά και επειδή θέλουν να μοιραστούν μια εμπειρία. Για την ακρίβεια, εκείνη την στιγμή τα μωρά εκφράζουν μια υποσυνείδητη επιθυμία να μοιραστούν τα συναισθήματα και την αίσθηση ότι κάπου ανήκουν. Από την αρχή της ανθρώπινης ζωής, το να τρώνε μαζί οι οικογένειες είναι μια απαραίτητη συνθήκη για την ανίχνευση των βασικών σχέσεων μας με τους γύρω μας.
Itrofi gr