4 λαχανικά που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας
Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, μιας και μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς, ενώ βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.
Συμπτώματα όπως η καθημερινή ζάλη, η εύκολη κόπωση, οι ταχυπαλμίες, η δυσπεψία, μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και τη σιδηροπενική αναιμία.
Ποιες είναι όμως οι πηγές της ουσίας αυτής;
Αν και το κρέας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις προτεινόμενες πηγές σιδήρου, η πρόσληψη του είναι δυνατή και μέσα από άλλες τροφές, που είναι υγιεινές και πιο συγκεκριμένα τα βαθυπράσινα (φυλλώδη) λαχανικά.
Ακολουθούν τέσσερις προτάσεις λαχανικών, που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας ιδιαίτερα αν ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή.
- Σπανάκι
Τρία φλιτζάνια σπανάκι περιέχουν περίπου 18 mg σιδήρου, δηλαδή περισσότερη ποσότητα από ότι περιέχει μια μπριζόλα. Ετσι, μπορείτε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού για σίδηρο, τρώγοντας μόνο μία σαλάτα με μπόλικο σπανάκι.
- Κέιλ
Ενα από τα πιο γνωστά βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά, που απέκτησε τη φήμη του χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, ενώ ως προς το σίδηρο περιέχει 3,6 mg σιδήρου ανά τρεις κούπες.
- Σέσκουλα
Ενα φλιτζάνι σέσκουλα περιλαμβάνει 4 mg σιδήρου καθώς και πολύ σημαντικά για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α, C, και Κ.
- Μπρόκολο
Είναι πηγή βιταμίνης Κ και το μαγνησίου, αλλά και βιταμίνης C, που συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, ενώ περιέχει το ίδιο και σίδηρο.
Info: Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σιδήρου για τους ενήλικες είναι 8-27 mg.
Bovary.gr