Τα 10 πράγματα που μόνο οι φανατικοί του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» γνωρίζουν
Οι ταινίες παρουσιάστηκαν στην αυγή του 21ου αιώνα και θεωρήθηκαν μια από τις μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες παραγωγές, με το συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 280 εκατ. δολάρια και να απαιτούνται 8 χρόνια γυρισμάτων.
Μεταξύ του κοινού που κατέκλυσε τις κινηματογραφικές αίθουσες, υπήρχαν και οι σκληροπυρηνικοί φαν του έργου του Τόλκιν, οι οποίοι έσπευσαν να δουν και τις ολοκληρωμένες extended εκδόσεις των ταινιών.
Εσείς πόσα γνωρίζετε για την περίφημη τριλογία; Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια σειρά πληροφοριών που μόνο οι πλέον φανατικοί του Τόλκιν και του Πίτερ Τζάκσον γνωρίζουν…
Η Άργουεν είναι ξαδέλφη του Άραγκορν!
Η ξωτικιά Άργουειν απαρνείται την αθάνατη ζωή για να μείνει με τον καλό της, βασιλιά Άραγκον. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το ζευγάρι έχει σχέση συγγένειας (έστω και μακρινή); Ο Άραγκορν είναι απόγονος του Έλρος που ήταν αδελφός του Έλροντ. Τα δύο αδέλφια ήταν μέλη μιας φυλής που ονομάζονταν «Μισο-ξωτικά», που τους έδωσε τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα στις ζωές των Ξωτικών και των Ανθρώπων. Ο Έλρος επέλεξε να ζήσει σαν θνητός, ενώ ο Έλροντ επέλεξε να την αθάνατη ζωή των Ξωτικών. Έτσι εξηγείται και γιατί ο Άραγκορν ζει περισσότερα χρόνια από τους θνητούς ανθρώπους.
Ο Λέγκολας ίσως τελικά να μην ήταν ξανθός
Η χαρακτηριστική εμφάνιση του Ορλάντο Μπλουμ με υπέροχα ξανθά μαλλιά, δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στην πραγματικότητα, καθώς ο Τόλκιν δεν περιέγραψε πουθενά με ακρίβεια την εμφάνισή του. Έτσι, αν και γνωρίζουμε ότι ο πατέρας του Λέγκολας, Θραντουίλ, είχε χρυσαφένια μαλλιά, ο ίδιος δεν αποκλείεται να μην του έμοιαζε.
Ο μάγος Γκάνταλφ και ο δαίμονας Μπάλρογκ
Ο δαίμονας Μπάλρογκ που ο Γκάνταλφ αντιμετώπισε στην εμβληματική σκηνή της «Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού», σύμφωνα με τον Τόλκιν, είχε φτερά! Ωστόσο, στην περίφημη σκηνή τον βλέπουμε να πέφτει στο κενό μαζί με το μάγο… Παράλληλα, αξιομνημόνευτο είναι ότι την ίδια σκηνή, ο Ίαν ΜακΚέλεν τη γύρισε μιλώντας… σε ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ!
Τέλος, μια από τις αρχικές σκηνές της πρώτης ταινίας, όπου ο Γκάνταλφ μπαίνει στο μικρό σπίτι του Χόμπιτ και χτυπάει το κεφάλι του σε δοκάρι, δεν βρίσκονταν καν στο σενάριο. Ο Ίαν ΜακΚέλεν πράγματι χτύπησε το κεφάλι του, αλλά από ατύχημα! Ωστόσο, η σκηνή άρεσε ιδιαίτερα στον Πίτερ Τζάκσον και αποφάσισε να την κρατήσει.
Εάν ο Σον Κόνερι υποδύονταν τον Γκάνταλφ θα είχε γίνει ο καλύτερα αμειβόμενος ηθοποιός
Στο Σον Κόνερι είχε προταθεί να παίξει τον περίφημο μάγο Γκάνταλφ, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε, προβάλλοντας σαν δικαιολογία ότι δεν είχε διαβάσει τα βιβλία και ως εκ τούτου «δεν καταλάβαινε το σενάριο». Επρόκειτο για μια μάλλον ατυχή απόφαση, καθώς εάν δέχονταν θα γίνονταν ο καλύτερα αμειβόμενος ηθοποιός. Και αυτό καθότι του προσφέρθηκε σαν αμοιβή το 15% των εσόδων από τα εισιτήρια που η ταινία θα έκοβε. Αυτό θα ισοδυναμούσε τελικά με περίπου 400 εκατ. δολάρια, περισσότερα απ’ όσα έχει λάβει κάθε άλλος ηθοποιός για ένα και μόνο ρόλο.
Οι ηθοποιοί που διεκδίκησαν το ρόλο του Άραγκορν και ο ξιφομάχος Μόρτσεσεν
Ο Βίγκο Μόρτσεσεν ήταν ο μοναδικός ηθοποιός της ταινίας που έκανε τις σκηνές δράσης, χρησιμοποιώντας ένα πραγματικό σπαθί από ατσάλι, αντί για πλαστικό ή αλουμινένιο όπως οι συμπρωταγωνιστές του. Μάλιστα, ο χορογράφος και ξιφομάχος που εργάστηκε εκτός από τον «Άρχοντα» και στα «The Parent Trap» και «Star Wars», δήλωσε ότι ο Μόρτσεσεν ήταν «ο καλύτερος ξιφομάχος που έχει ποτέ εκπαιδεύσει», κάτι που ίσως να μη συνέβαινε εάν στη θέση του βρίσκονταν ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις ή ο Νίκολας Κέιτζ. Ο πρώτος αρνήθηκε αρκετές φορές το ρόλο, ενώ ο δεύτερος δήλωσε πως αδυνατούσε λόγω «οικογενειακών υποχρεώσεων».
Ο Κρίστοφερ Λι ήταν ο μοναδικός ηθοποιός που είχε γνωρίσει τον Τόλκιν
Ο σπουδαίος ηθοποιός Κρίστοφερ Λι, που ενσάρκωσε το μάγο Σάρουμαν, ήταν και ο μοναδικός από το καστ του «Άρχοντα» που είχε γνωρίσει από κοντά τον Τόλκιν. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν τυχαία σε ένα μπαρ της Οξφόρδης! Μάλιστα, ο Λι είναι μεγάλος θαυμαστής του «Άρχοντα», έχοντας δηλώσει πως διαβάζει το έργο μια φορά κάθε χρόνο απ’ όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά.
Οι (ιλιγγιώδεις) αριθμοί της ταινίας
– Για την πραγματοποίηση της τριλογίας δημιουργήθηκαν περίπου 18.000 κουστούμια, εκ των οποίων από 30 μέχρι 40 για τον κάθε βασικό πρωταγωνιστή.
– Από την άλλη, η Μάχη στο Φαράγγι του Χελμ χρειάστηκε 4 μήνες για να γυριστεί, καθώς γυρίσματα πραγματοποιούνταν μόνο τη νύχτα!
– Το τελευταίο μέρος της τριλογίας, «Η Επιστροφή του Βασιλιά», διατηρεί το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συμμετοχή ανθρώπων σε ταινίες, φτάνοντας τους 836, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται φυσικά τα ζώα.
– Οι 3 ταινίες προτάθηκαν συνολικά για 30 Όσκαρ, κερδίζοντας 17, αριθμός-ρεκόρ για κάθε κινηματογραφική τριλογία.
Ο Σάουρον δεν είναι το απόλυτο Κακό στη Μέση Γη
Αν και στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ο άρχοντας της Μόρντορ, ενσαρκώνει το απόλυτο κακό, στην πραγματικότητα είναι απλά ένας ακόλουθος του πιο μοχθηρού πλάσματος που έπλασε η φαντασία του Τόλκιν. Το όνομα αυτού: Μόργκοθ. Ήταν ένας από τους Άινουρ που επαναστάτησε και η ιστορία του, φέρνει στο νου το Σατανά. Οι Βάλαρ έστειλαν τον Γκάνταλφ και τους άλλους μάγους στη Μέση Γη προκειμένου να την προστατεύσουν από τον Σάουρον, που ακολουθούσε τα διαβολικά πλάνα του αφεντικού του.
Η Σέλομπ δεν είναι μια οποιαδήποτε αράχνη
Η τεράστια αράχνη που ζούσε στις στοές κοντά στην είσοδο της Μόρντορ και αναμετράται με τον Φρόντο, είναι στην πραγματικότητα κόρη της Ουνγκόλιαντ, ενός μυστηριώδους πλάσματος που έρχεται από τα βάθη του χρόνου. Η Ουνγκόλιαντ συνεργάστηκε με τον προαναφερθέντα Μόργκοθ και όλες οι μεγάλες αράχνες της Μέσης Γης είναι οι (τυχεροί) απόγονοί της, καθώς ζευγάρωνε με συνηθισμένες αράχνες και κατόπιν συνήθιζε να τρώει τους απογόνους της!
Ο μέγας Τόλκιν
Ο «πατέρας» της εποποιίας της Μέσης Γης θα άξιζε το δικό του ξεχωριστό άρθρο. Ωστόσο ας σημειώσουμε εδώ περιληπτικά τα εξής:
– Δαχτυλογράφησε τις 1.200 σελίδες του «Άρχοντα» χρησιμοποιώντας μόνο 2 δάχτυλα!
– Σύμφωνα με την κόρη του, οι περιγραφές του Βάλτου των Νεκρών, απ’ όπου πέρασε ο Φρόντο στο δρόμο προς τη Μόρντορ, προέρχονται από τα όσα είδε ο Τόλκιν στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
– Στην ταφόπλακα του Τόλκιν υπάρχει χαραγμένο το όνομα «Μπέρεν», ενώ στον τάφο της γυναίκας του το «Λούθιεν». Πρόκειται για τα ονόματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας αγάπης μεταξύ ενός θνητού Ανθρώπου και μιας αθάνατης Ξωτικιάς.
– Σύμφωνα με τον Τόλκιν, πρωταγωνιστής του «Άρχοντα» δεν ήταν ο Φρόντο… αλλά ο Σαμ.
– Ο Τόλκιν είχε αρνηθεί στο παρελθόν τη μεταφορά του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στη μεγάλη οθόνη. Ήταν τη δεκαετία του ’60, όταν οι… Beatles ήθελαν να γυρίσουν την ταινία, με σκηνοθέτη το μέγα Κιούμπρικ. Το σχέδιο ναυάγησε με υπαιτιότητα του Τόλκιν. Τελικά πούλησε τα δικαιώματα του έργου το 1969 για το 10.000 λίρες.